trygonometria.
kama: | | 1+sinx | |
rozwiąż równanie cos2x+sinxcos2x= |
| w przedziale <0,2π> |
| | 4 | |
| | 1 | |
(cos2x− |
| )(1+sinx)=0 itd, a dlaczego nie mogę zrobić tak: |
| | 4 | |
| | 1+sinx | |
cos2x+sinxcos2x= |
| /4 |
| | 4 | |
| | 1 | |
4(cos2x− |
| )(1+sinx)=1+sinx / : (1+sinx) |
| | 4 | |
i wtedy wyszłoby tylko cosx=0,5 lub cosx=−0,5 pytam tylko dlaczego nie moge tego tak
rozwiązać ?
31 paź 20:57
Mila:
Błędne równanie napisałeś po pomnożeniu przez 4
powinno byc: 4cos
2x+4sinx*cos
2x=1+sinx
dalej będzie :
4cos
2x*(1+sinx)=1+sinx
Nie możesz dzielić przez (1+sinx) bo może być równe 0.
Można tak:
4cos
2x*(1+sinx)−(1+sinx)=0
(1+sinx)*(4cos
2x−1)=0
Dalej:
(1+sinx)=0 lub (4cos
2x−1)=0
II sposób
| | 1 | |
cos2x*(1+sinx)− |
| (1+sinx)=0 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
sinx=−1 lub cosx =− |
| lub cosx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończysz?
31 paź 21:23
31 paź 21:34
kama: zawsze przeglądam Pani rozwiązania
31 paź 21:34
Mila:
Miło mi

Powodzenia w zmaganiach z królowa nauk.
31 paź 21:39
31 paź 21:40
Mila:
Napisz przykład w nowym wątku.
31 paź 22:36