matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem
Krzysiek60:
Pytanie . Jesli obliczylem
2
p=
3
34
q= −
27
teraz podstawiam do wzoru
q
2
p
3
Δ=
+
4
27
34
(−
)
2
27
2
wiec Δ=
+(
)
3
}{27} =do policzenia
4
3
czy
34
Δ=−
2
/4+(2/3)
3
/27
27
W obu przypadkach wyjda inne delty W 1 przypadku q
2
/4 wyjdzie dodatnie a w 2 ujemne
30 paź 13:22
Jerzy:
Cześć
Pierwszy sposób liczenia jest prawidłowy.
30 paź 13:24
Blee:
q
2
= (−34/27)
2
30 paź 13:25
Krzysiek60:
Witam Panow
dziekuje .
30 paź 13:27
Krzysiek60:
https://matematykaszkolna.pl/forum/379957.html
Tutaj probowalem liczyc i tak mi wyszlo ze wzorow
30 paź 13:30