planimetria
planimetrus:

Uwzględnij dane przedstawione na rysunku i wyznacz długość x krótszej podstawy trapezu
równoramiennego ABCD.
28 paź 18:11
28 paź 18:13
mat: | h | |
| =sin2α, gdzie h−wysokosc trapezu |
| 10 | |
stąd h=10sin2α
Niech dłuższa podstawa będzie miała dlugosc: a+x+a=2a+x
| | a | |
wtedy |
| =cos2α→a=10cos2α |
| | 10 | |
| h | | h | | h | | 10sin2α | |
| =tgα→ |
| =a+x⇔x= |
| −a= |
| −10cos2α |
| a+x | | tgα | | tgα | | tgα | |
28 paź 18:17
Eta:
28 paź 18:34
mat: jak cos tez zawily wynik ktory podalem tez sie sprowadza do 10
28 paź 18:43
Eta:
@
mat ale pojechałeś ..... na wycieczkę z Warszawy do Londynu przez Egipt
28 paź 18:58
mat: tak, przyznaje!
28 paź 19:04