tr
trapez:

Oblicz tangens kąta β jeżeli czworokąt przedstawiony na rysunku jest trapezem równoramiennym.
28 paź 16:40
28 paź 17:16
Eta:

2β+β=90
o ⇒ β=30
o , 2β=60
o
tgβ=tg30
o=..........
28 paź 17:29
trapez: Znam: dziękuję. Ale też proszę o pomoc w kolejnym.
28 paź 17:31
trapez: Dziękuję.
28 paź 17:31
Eta:
28 paź 17:32
trapez: Skąd wiemy, jeśli mogę zapytać, że kąt przy prawej podstawie dolnej jest 2β?
28 paź 17:35
Krzysiek60: W trapezie rownoramiennym przekatna dzieli kąt przy podsatwie na polowy (czyli jest jego
dwusieczna) wtedy gdy dlugosci ramienia i gornej podstawy sa rowne
28 paź 18:05