Poprawa sprawdzianu
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań ,mile widziane sa wszelkie wskazówki oraz
rozwiązania.
Podaje link do zadań,które chciałbym przerobić w związku z tym ,że były na sprawdzianie a ja
byłem po prostu chory.
https://zapodaj.net/000a8b3052029.jpg.html
23 paź 06:38
Sebastian Porowski: Moje rozwiązanie do zad 4 podpunkt a)
v=[−1,2] u=[3,−1]
w= u+2v
w=[3−2,−2+(−1)]
w=[1,−3]
23 paź 06:45
Sebastian Porowski: Mam pytanie odnośnie zadania 5 czy jeśli rysuje obraz w jednokładności o środku (0,0) i skali
−1 to znaczy,że współrzędne nowego trójkąta będą o jedne mniejsze od tego,który narysowałem?
na przykładp unkt a ma współrzedne
(3,−7) to ten a1 w skali −1 jeden będzie miał współrzędne (2,−8) i czy ze wszystkim punktami
tak postępuje?
23 paź 07:15
Sebastian Porowski: zad 2 Proszę o sprawdzenie
x2−6x+y2+5=0
x2+y2=1
x2−6x+y2+5=0
x2=1−x2
x2−6x+1−x2+5=0
x=1
y=0
23 paź 07:21
Sebastian Porowski: zadanie 7 moje rozwiązanie
wektor ab
AB=[−13−(−1) , 5−22]
ab=[−12,−17]
wektor cd
cd=[−14−0,−16−0]
cd=[−14,−16]
|−12,−17|
|−14,−16|
=−12*(−16)−(−17)*−(−14)
wynik wyjdzie różny od zera więc wektory nie są równoległe
23 paź 07:30
Sebastian Porowski: Podbijam oraz prosze o sprawdzenie i pomoc w zadaniu 9 oraz 6
23 paź 07:42
Blee:
6) skoro punkty A i B są symetryczne względem osi OY to:
I) współrzędne 'y' tych punktów są sobie równe
II) suma współrzędnych 'x' jest równa 0
Więc:
4 = b+2 −> b =2
a = −(2a+1) −> = −1/3
więc masz punkty A(−1/3 , 4) B(1/3, 4)
23 paź 07:54
Blee:
9)
a)
pierwsze równanie −−− to być okrąg o środku w (0,3) i promieniu 4
drugie równanie −−− to być funkcja liniowa y = −x
b)
pierwsza nierówność −−− to być cała powierzchnia (łącznie z brzegiem) BEZ wnętrza koła o środku
w (0,0) i promieniu 5
druga nierówność −−− wnętrze koła wraz z jego brzegiem o środku w (1,−2) i promieniu 2
23 paź 07:57
23 paź 08:04
Blee:
2)
co to w ogóle znaczy: "x2=1−x2"
a poza tym dobrze
23 paź 08:05
Blee:
4) źle
w = [3 + 2*(−1), −1 + 2*2]
23 paź 08:07
Blee:
7) prawie ... nie wiem co robi ten − przed (−14)
23 paź 08:09
Sebastian Porowski: Blee 2)mój błąd miało być y=1−x2
7)Tu też się pomyliłem miało być samo (−17)*(−14)
4) Tutaj się nawet zaśmiałem ,idiotyczny bląd wiedziałem,że ma być mnożenie zapisałem dodawanie
5) Siądę do tego materiału teraz przeanalizuje go i wrzucę swoje rozwiązanie zadania.
Dziękuję za dotychczasowa pomoc
23 paź 08:23