Najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji
Tomal: Wyznacz najmniejsza oraz najwieksza wartos funkcji f w ponadnym zbuorze jesli
a) f(x)= x2 D= <−2,4>
b) −3x2 +12 D=<−3,20>
Prosze o pomoc, nauczycielka rozpisywala na podwojna nierownosc w stylu 0<x<1
22 paź 18:23
Blee:
ogólna zasada
1) szukasz wierzchołka paraboli (xwierzchołka)
2) jeżeli xwierzchołka jest wewnątrz badanego przedziału to wyznaczasz następujące wartości
3) f(a), f(xwierzchołka), f(b) (gdzie a i b to odpowiednio początek i koniec badanego
przedziału)
4) porównujesz te wartości do siebie i wybierasz największą i najmniejszą
Jeżeli xwierzchołka NIE należy do badanego przedziału to wyznaczasz jedynie f(a) i f(b) i
porównujesz
22 paź 18:26
Tomal: a rozwiazal bys mi jeden podpunkt?
22 paź 18:42
Tomal: nie za bardzo wiem co to xwierzcholka i jaka parabole, i jak mam narysowac parabole np w
podpunkcie b? w a banalnei
22 paź 18:44
uczen: a) f(x)=x2, <−2;4>
xw=0∈<−2;4>
f(xw)=f(0)=0
f(−2)=4
f(4)=16
Odpowiedź: W przedziale domkniętym <−2;4> funkcja f przyjmuje wartość najmniejszą równą 0 dla
x=0 i wartość największą równą 16 dla x=4.
22 paź 18:47
uczen: w podpunkcie b wystarczy zamienić z postaci ogólnej na postać kanoniczną, z której juz na
spokojnie mozesz odczytać współrzędna x'ową i y'ową wierzchołka wykresu danej paraboli
22 paź 18:49
Tomal: tylko ze ja jestem w 2 klasie liceum i nie mialem jeszcze postaci ogolnej i kanonicznej
22 paź 18:52
uczen: tak sie sklada, ze ja akurat tez jestem w 2 klasie technikum ; )
ale z tresci zadania w ogole nie widze zebys musial rysowac jakakolwiek parabole, wiec tak
naprawde po co chcesz je rysowac?
22 paź 18:54
Tomal: nie wiem, tak mi podpowiedzial uzytownik wyzej, ja dopiero za 2 dzialy zaczynam funkcje liniowa
22 paź 18:55
Tomal: albo podpowiedz mi chociaz jak znalezc x wierzchołka dalej chyba dam sobie radę
22 paź 18:56
uczen: wierzchołek paraboli najczesciej oznaczany jest literą W o wspołrzędnych p oraz q, czyli W(p,q)
na p oraz q są wzory, z ktorych wyliczasz wlasnie xw(xw=p) oraz yw(yw=q)
wzór na xw : xw=−b2a
wzór na yw : yw=−△4a
22 paź 19:00
Tomal: tylko w tym problem, ze nie mialem jeszcze delty xD
22 paź 19:00
uczen: 
w takim razie moja wiedza chyba na tym momencie sie konczy, poniewaz nawet nie wiem
czy dałoby rade zrobić to jakims innym sposobem, bez delty oraz zrobienia tego tak jak
przedstawilem
moze poczekajmy na kogos, kto posiada wieksza wiedze, a tutaj takie osoby są na pewno : )
22 paź 19:03
uczen: ale wydaje mi sie, ze delta w temacie funkcji kwadratowej jest jedna z najbardziej podstawowych
rzeczy, wiec ciezko mi uwierzyc ze jeszcze tego naprawde nie mielliscie
22 paź 19:04
Tomal: to nie jest funckja kwadratowa

, to 2 działy przed funcka kwadratowa to zwykla funkcja
22 paź 19:09
22 paź 19:17
Tomal: no dobrze niech bedzie, co nei zmienia faktu ze tego nie mialem i musze to obliczyc bez uzycia
delt i inncyh funkcji

, na prawde nikt nie wie jak pomoc?
22 paź 19:19
Inka: Najprosciej to zrobic w miare dokladny wykres i odczytac wartosci .
Skoro Pani nauczycielka robila tak na lekcji to dlaczego nie sprobujesz jej metody tutaj ?
22 paź 19:27
uczen: zaskocz nauczycielkę i rozwiąż to inną metoda ; )
22 paź 19:36