prawdopodoboenstwo
kama: Na parterze ośmiopiętrowego budynku wsiadły do windy cztery osoby.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: wszyscy wysiądą na różnych piętrach.
Ω=8
4
A=8*7*6*5
| | 1689 | |
P(A)= |
| i jest źłe tylko nie wiem co ? |
| | 4096 | |
21 paź 17:28
Pytający:
• Ω to nie to samo co |Ω|
• A to nie to samo co |A|
| | 8*7*6*5 | | 105 | | 1689 | |
• |
| = |
| ≠ |
| |
| | 84 | | 256 | | 4096 | |
21 paź 17:50
kama: | | 1680 | |
Mój błąd to zwykłe kliknięcie o klawisz w lewo i wynik: P(A)= |
| i to nie zgadza się |
| | 4096 | |
z odpowiedzią.
Poproszę o pomoc UMIEJĄCYCH TŁUMACZYĆ, a nie WIEDZĄCYCH.
Dziękuje.
21 paź 17:57
Pytający:
Ale to dobra odpowiedź.
21 paź 18:10
kama: odpowiedz jest inna i niestety nie wiem czy ja robię błąd czy w ksiązce jest bład. Nie czuję
się mocna z prawdopodobieństwa.
21 paź 18:15
Pytający:
Jest dobrze, o ile parteru nie traktują jako piętra.
Parter to nie piętro:
| | |A| | | 8*7*6*5 | | 7*6*5 | | 7*3*5 | | 105 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 84 | | 83 | | 4*82 | | 256 | |
Parter to piętro (i na nim też mogą wysiąść, chociaż dopiero co wsiedli):
| | |A| | | 9*8*7*6 | | 8*7*6 | | 8*7*2 | | 112 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 94 | | 93 | | 3*92 | | 243 | |
21 paź 18:42
Mila:
Może 5 osób wsiadło do windy, z jakiej to książki, może mam inne wydanie.
21 paź 18:44
PW: 378721 Może bym i pomógł, ale
kama kąsa każdego, więc już nie będę.
21 paź 18:47
kama: Miły to z arkusza maturalnego.
22 paź 07:52