Dla jakich wartości parametru k nierówność nie ma rozwiązań?
p.or: (k−2)x2 + 2kx + k + 5 > 0
21 paź 14:00
Jerzy:
Sprawdź dla k = 2, potem warunek Δ < 0
21 paź 14:05
p.or : Właśnie chodziło mi głównie o założenia
21 paź 14:07
Jerzy:
I co powiesz, gdy k = 2 ?
21 paź 14:11
p.or : k musi być różne od 2 bo gdy k=2 to wtedy wychodzi 5>0
21 paź 14:26
Jerzy: Nie tak, dla k = 2 mamy 4x + 7 > 0, a ta nierówność ma rozwiązania.
21 paź 14:28
Krzysiek60: bzdura
21 paź 14:29
Krzysiek60: Spoznilem sie
21 paź 14:29
21 paź 14:30
Jerzy:
Po wykluczeniu k = 2 , pozostaje jedyny warunek: Δ < 0
21 paź 14:36
Krzysiek60: a co z warunkien k−2<0?
21 paź 14:49
Jerzy:
Nie ma znaczenia. Wystarczy, że Δ < 0
21 paź 14:51
Jerzy:
O cholera..... teraz widzę, że to nierówność. Oczywiście k − 2 < 0 i Δ < 0 gwarantują brak
rozwiązań.
21 paź 14:56
Krzysiek60: dzien dobry
Jerzy 
mam w repetytorium Laszuka zapisane tak :
jesli a<0 to
{ax
2+bx+c>0 }= {∅ Δ<0 , ∅ Δ=0 , (x
1,x
2) Δ>0
21 paź 14:56
Jerzy:
Cześć

Cały czas myślałem o równaniu.Oczywiście masz rację.
21 paź 14:58