Liczby zespolone
sp33dy: (1+2i)5
Nie umiem znaleźć kąta, żeby skorzystać z wzoru de moivra. Jakaś podpowiedź?
20 paź 13:08
Krzysiek60: | | 2 | |
tgφ= |
| =2 (liczvba w 1 cwiartce ) |
| | 1 | |
stad φ≈63
o30' (byla to najblisza wartosc kata dla tgφ=2 odczytana z tablic tg63
o30'= 2,006
z≈
√5(cos(63
o30')+ isin(63
o30')
20 paź 14:27
sp33dy: dobra, a da się to jakoś zrobić inaczej? np. poprzez postać wykładniczą?
20 paź 14:35
Krzysiek60: Nie wiem .
20 paź 14:36
PW: A najprościej
(1+2i)
2=1
2+4i+4i
2=−3+4i
(1+2i)
4=(−3+4i)
2=−7−24i
(1+2i)
5=(1+2i)(−7−24i)=−(1+2i)(7+24i)=−(7+24i+14i−48)=41−38i
Dla sprawdzenia: z=1+2i, więc |z|=
√5, |z|
5=25
√5
Moduł wyliczonej w trzecim wierszu liczby to
√412+382=
√1681+1444=
√3125=25
√5,
więc chyba się nie rąbnąłem w rachunkach.
Sprawdźmy jeszcze kąt α w postaci trygonometrycznej:
| | 41 | | 41 | |
cosα= |
| ≈ |
| ≈0,73343, |
| | 25√5 | | 559 | |
a więc α≈42,8°.
Gdyby liczyć piątą potęgę liczby z podajej przez
Krzyśka60, to byłoby
cos(5•63,5°)≈cos317,5°=cos42,5° − taka uroda przybliżeń.
Jak by nie było − dokładny wynik to 41−38i, postać trygonometryczna daje tylko lepsze lub
gorsze przybliżenie.
20 paź 18:26
Mila:
Albo tak:
(1+2i)2=1+4i−4)=−3+4i
(1+2i)3=1+3*1*2i+3*1*(−4)+8 i2*i=1+6i−12−8i=−11−2i
(−3+4i)*(−11−2i)=33+6i−44i+8= 41−38i
20 paź 20:14
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu Ty kiedys pokazywalas to na arctg . Mogalbys to znalezc jesli nie spawi to CI duzego
klopotu?
20 paź 20:25
Mila:
Dobry wieczór

Nie ma sensu w tym przykładzie

Najlepiej tak , jak
PW albo tak jak napisałam 20:14.
20 paź 20:30
20 paź 20:33
sp33dy: Dziękuję! Czyli nie da się sprytnie, tylko po prostu trzeba to wymnożyć

Już rozumiem.
21 paź 00:20