rownanie funkcyjne ?
Krzysiek60: Znajdz wszystkie funkcje f:R−{1}→R spelniajace dla kazdego x≠0 rownanie funkcyjne
To zaczne tak
ale z tego nie wyznacze wzoru funkcji bo nie wiem ile wynosi f(1}{x}
| | 1 | |
Wobec tego musze z rownania wyjsciowego obliczyc f( |
| ) |
| | x | |
| | 1 | |
Wiec za kazdego xa w rownaniu funkcyjnym musz wstawic |
| . |
| | x | |
Zanim przystapie do obliczen (a bedzie co liczyc ) to czy dobre myslenie ?
20 paź 20:19
Adamm: dobre
20 paź 20:51
Krzysiek60: Dzieki . Dojszlem sam wiec bede dluzej pamietac
20 paź 20:56
Mila:
Jaki masz wynik?
20 paź 20:58
20 paź 21:00
Mila:
Mam to samo
20 paź 21:04
Adamm:
Mam uwagę
równanie było dla x≠0
czyli
a f(0) jest dowolne
20 paź 21:06
Krzysiek60: nasunelo mi sie teraz takie pytanie ?
A co zrobic jesli w rownaniu funkcyjnym bedzie przykladowo
| | 1 | |
f(x)+3(f( |
| −4f(x−1)= x2+1 |
| | x | |
taki wymyslony przyklad . Chodzi mi teraz o lewa strone jak rozpisac .Co pierwszse liczyc a
moz etakich przykladow w liceum nie bedzie wiec nie ma co sobie glowy zawraca?
20 paź 21:14
Adamm:
| | 1 | |
f(x)+3f( |
| )−4f(x−1)=x2+1 |
| | x | |
?
20 paź 21:20
Krzysiek60: tak .
20 paź 21:25
Adamm:
poprzednie przykłady były tak wymyślone, żeby można było coś podstawić, i ładnie wychodziło
tutaj raczej wiele się nie zdziała
20 paź 21:27
Krzysiek60: Tutaj chyba tez nie np w takim ? Pytania same sie nasuwaja zeby zrozumiec chociaz w czesci
temat
20 paź 21:34
Adamm:
Tak, tutaj raczej też
20 paź 21:39
Krzysiek60: Dzieki za pomoc w temacie .
20 paź 21:44
jc: Nieco zmienione równanie
f(1/x) − 3 f(1−x) = x
można już łatwo rozwiązać (no chyba że coś pomyliłem).
20 paź 23:16
Krzysiek60: jutro
jc 
dobranoc .
20 paź 23:37