wielokąty
wielokącik: W trójkąt ABC, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3, wpisano okrąg o promieniu 1. Oblicz
pole trójkąta DEF, gdzie punkty D, E, F są punktami styczności okręgów i boków.
18 paź 15:04
wielokącik: ?
18 paź 16:24
Jerzy:
Zauważ,że tróikąt jest prostokątny.
18 paź 16:30
wielokącik: Szczerze mówiąc, niewiele mi to pomogło.
18 paź 16:37
a7:
18 paź 16:50
a7: mamy trójkąt protokątny o kątch 30 60 90
18 paź 16:51
a7: Pole trójkąta DEF jest szukane, składa on się z trzech trójkątów równoramiennych o boku r
18 paź 16:52
18 paź 17:00
ite:
a mnie wychodzi, że ma kąty 45
o, 60
o i 75
o
18 paź 17:16
a7: może Pigor się pomylił
18 paź 17:22
a7: ABC ma kąty 30 60 90 gdyż 180=6α α=30
18 paź 17:24
ite: 17:16 chodziło mi o kąty ΔDEF, o to, że nie jest równoboczny
18 paź 17:26
ite: ΔDEF byłby równoboczny gdyby ΔABC był równoboczny
18 paź 17:28
a7: no to wmoze napisz co Ci wychodzi skoro masz pomysł
18 paź 17:28
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| *1*1+ |
| *1*1*sin120o + |
| *1*1*sin150o =........... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
==============
18 paź 17:30
a7: i pozamiatane
18 paź 17:34
Eta:
18 paź 17:36