długości boków trójkąta ABC
nacix: W trójkąt ABC, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3, wspiano okrąg o promieniu 1. Oblicz:
a) miary kątów trójkąta ABC (obliczyłem i wyszło 30, 60, 90)
b) długości boków trójkąta ABC
c) pole trójkąta DEF, gdzie punkty D, E i F są punktami styczności okręgu i boków
3 wrz 17:00
pigor: ...,
a) dobrze, czyli masz Δ prostokątny − ekierka (gimnazjum), więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) a, 2a, ap{3) − długości boków Δ, r=1, to ze wzoru np.
2r=a+b−c ⇒
⇒ a+2a+a
√3= 2 ⇔ a(3+
√3)= 2 ⇔ a(9−3))= 2(3−
√3) ⇔
⇔
a= 13(3−√3), 2a= 23(3−√3), a√3= √3−1 − szukane długości boków,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) narysuj sobie ten ΔDEF i zauważ, że jest on równoboczny o boku
długości
√2 , zatem jego pole
SΔ=
14(
√2)
2√3=
12√3. ...
3 wrz 17:30
pigor: ...., kurde

przepraszam ; w 2−giej linijce u mnie
błąd w znaku ; powinien być znak
minus tu a+2a
−a
√3= 2 ⇔ ...
i dalej musisz pozmieniać go sobie .. odpowiednio .
3 wrz 18:03
nacix: a jak mam obliczyć, że jest to trójkąt równoboczny o boku √2?
3 wrz 20:07