Ciągi
PanMarek: Niech Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów nieskończonego ciągu (an). Wiadomo, że
Sn=n(2n−1)(2n+1)/3, gdzie n należy do dodatnich naturalnych.
Wyznacz an
Bardzo bardzo bardzo proszę o wyjaśnienie
18 paź 13:31
18 paź 13:52
PanMarek: Właśnie tego nie rozumiem
18 paź 13:54
Bogdan:
a1 + a2 + ... + an−1 + an = Sn
a1 + a2 + ... + an−1 = Sn−1
Sn−1 + an = Sn
an = Sn − Sn−1
18 paź 14:00
PanMarek: Dziękuję!
18 paź 14:02
a7: ok,
ja to rozumiem tak,
dla n=1 suma będzie S1=1*1*3=3
dla n=2 suma będzie S2=
itd.
suma n wyrazów jest równa sumie Sn−1+an
an=Sn−Sn−1
Sn−1=[(n−1)(2n−3)(2n−1)]/3
odejmujemy i wychodzi wynik
18 paź 14:03
a7: oj spóżniłam się
18 paź 14:03