ciąg Fibonacciego
iteRacj@:
Niech F(n) oznacza n−ty wyraz ciągu Fibonacciego zdefiniowanego rekurencyjnie:
F(0)=0, F(1)=1, F(n)=F(n−1)+F(n−2) dla n>1.
Korzystając z indukcji, udowodnij, że dla każdego n>0, F(n)2 + F(n−1)2 = F(2n−1). I z tymi
kwadratami nie wiem, jak to ruszyć.
17 paź 23:33
18 paź 00:20
18 paź 00:27
18 paź 00:28
18 paź 01:22
a7: podsumowując z mojego researchu wynika, że to jest "obserwacja" w wyniku ~ potęgowania
macierzy Q Fibonnacciego
http://smurf.mimuw.edu.pl/node/687
zobaczymy co powie Pytający
18 paź 03:41
jc: Sposób z macierzą wydaje się najprostszy (choć nie najkrótszy).
pdf z godziny 01:22
18 paź 07:19
iteRacj@: dziękuję za wskazówki, wieczorem zaatakuję ten temat
18 paź 08:19