Zadania zamknięte arkusza maturalnego
Beata: 1) Rozwiązaniem nierówności 2(2−x) < 6 jest zbiór
Prawidłowa odp. to: (−1, +
∞)
2) 8% pewnej liczby równa się 2, więc 10% tej liczby, to
Prawidłowa odp. to: 2,5
| | 16 32 − 16 54 | |
3) Wartość wyrażenia |
| , to |
| | 40 | |
Prawidłowa odp. to: 0,8
4) Układ równań { 3x − 2y = 5 nie ma rozwiązań dla:
{ ax + 2y = 10
Prawidłowa odp. to: a = −3
5) Liczba rozwiązań równania x(x+2)(x²+4)(x²−9) = 0 jest równa
Prawidłowa odp to: 4
14 paź 23:51
a7: 1) dzielimy obie strony nierówności przez 2 , przenosimy 2 na drugą stronę (z minusem),
dzielimy/mnożymy nierówność przez minus jeden
x>−1
14 paź 23:55
Krzysiek60: Zad4
x=0 lub x=−2 lub x=3 lub x=−3 wiec ile ?
14 paź 23:55
14 paź 23:56
14 paź 23:58
a7: 3)
163/2=(24)3/2=26=64
165/4=(24)5/4=25=32
32/40=8/10=0.8
15 paź 00:00
Beata: Co do 1) to ramiona w dół czy w górę?
15 paź 00:37
Krzysiek60: A dlaczego uwazasz ze to bedzie nierownosc kwadratowa a nie liniowa ?
15 paź 00:39
Beata: To przy liniowej nie ma rysunku, tak? Mam od razu pod x > −1 napisać x ∊ (−1,∞)?
15 paź 00:51
a7:

1) to nie jest nierówność kwadratowa tylko zaznaczamy na osi OX
x>−1 czyli x należy od −1 do nieskończoności x∊(−1,
∞)
15 paź 00:52
a7: przy −1 kółeczko puste, gdyż −1 się nie zalicza do rozwiązań, gdyż byŁ znak > (większości) a
nie większe równe
15 paź 00:54
Krzysiek60:

2(2−x)<6
4−2x<6 po wymnozeniu czyli masz nierownosc stopnia pierwszsego (masz 2x
gdyby bylo np 2x
2 wtedy masz nierownosc stopnia drugiego (nierownosc kwaratowa )
dalej
−2x<6−4
−2x<2
x>−1 (dlaczego zmienilem zwrot nierownosci ?
Piszsemy rozwiazanie
x∊(1,
∞) lub przedstawiamy na osi liczbowej
15 paź 00:59
Krzysiek60:
15 paź 01:03
Beata: Co do 4) to w tym linku nie znalazłam żadnego przykładu z niewiadomą przed x albo y, a w moim
przykładzie jest ax
15 paź 01:11
Beata: Do 5) skoro (x²−9) rozkładamy na (x−3) (x+3), to czemu (x²+4) nie rozkładamy na (x+2) (x−2)?
15 paź 01:16
a7: 4) robimy tak
dodajemy pierwsze równanie do drugiego
wychodzi
3x+ax=15
x wyciągamy przed nawias x(3−a)=15
| | 15 | |
x= |
| 3−a=0 dla a=−3 wtedy będzie sprzeczny, gdyż nie można dzielić przez zero |
| | 3−a | |
układ równań nie będzie miał wtedy rozwiązań
15 paź 01:17
Beata: z (x²+4) będą same na plusie?
15 paź 01:17
Krzysiek60: To piszsesz to co stoi przy x czyli a
W=|3 −2|
| a 2|
W= 3*2−(−2a) = 6+2a
W=0
6+2a=0
2a=−6
a=−3
15 paź 01:19
Krzysiek60: x2−4= (x−2)(x+2)≠ x2+4
15 paź 01:20
a7: 5) x2+4 jest jakąś liczbą dodatnią , gdyż dla każdego x rzeczywistego x2 bedzie większe równe
0, a jak jest plus cztery to będzie większe od zera stąd całość nie będzie przyjmowała
wartości zero
nie rozkładamy, bo musiałoby być z minusem, żeby móc rozłożyć x2−4=(x+2)(x−2)
rozwiązaniami taiego równania są tylko te czynniki tego iloczynu które mogą przyjąć wartość
zero i Krzysztof60 je wymienił czyli x=0 lub x=2 lub x=3 lub x=−3 czyli jest ich 4
15 paź 01:23
Beata: Przy wyciaganiu x przed nawias, skąd tam nagle wzięło się 3−a, skoro wczesniej nie bylo minusa?
15 paź 01:29
a7: oczywiście powinien być plus
15 paź 01:29
Beata: Zrobiłeś błąd? Czyli jak będzie dalej?
15 paź 01:32
Beata: 3+a wszędzie dalej, nie?
15 paź 01:34
a7: tak zrobiłam błąd
gdy 3+a będzie równe zero układ równań nie będzie miał rozwiązań nie możemy dzielić przez 0
a=−3
Krzysiek60 zrobił metodą wyznaczników
tutaj jeszcze link do podobnego przykładu który powinien Ci rozjaśnić sprawę
https://matematykaszkolna.pl/strona/4677.html
15 paź 01:39
a7: nie ten link ma dwie takie wartości a, b to trochę inny przykład
15 paź 01:41
a7: wg tego linka to się sprawdza tak, że wyznaczamy ygreki z obu rownań i współczynniki przy x
muszą być takie same, aby proste były równoległe (układ nie ma wtedy roziwązań)
15 paź 01:45
a7: czyli
pierwsza prosta y=(3x−5)/2
druga prosta y=(−ax+10)/2
−a=3
czyli a=−3
15 paź 01:48
a7: dokładnie to wcześniej jeszcze −a/2=3/2
−a=3
a=−3
15 paź 01:49
a7: teraz ok
15 paź 01:49
Beata: Dziękuję
15 paź 01:57