Podzielnosc
Krzysiek60: mam kolejne zadanie z dowodow.
Udowodnij ze suma dwoch kolejnych liczb naturalnych i suma ich kwadratow sa liczbami
pierwszymi wzgledem siebie
a= n+(n+1)= 2n+1
b= n2+(n+1)2= 2n2+2n+1
wspolny dzielnik oznaczam d
d|2n+1
d|2n2+2n+1
Postepujac podobnie jak w poprzednim zadaniu
d= 2n2+2n+1−(2n+1)= 2n2 wobec tego ze d musi byc nieparzyste i rowne 1 wiec to nie
wyszlo
Natomiast nie rozumiem rozwiazania w ksiazce
jest takie
d|2n+1
d| 2n2+2n+1 stad d|(2n+1)2 − to skad sie wzielo? i d |4n2+4n+2
a wiec d(4n2+4n+2)−(2n+1)2 dlaczego tak ? d|1 zatem d=1 i sa to liczby wzgledem
siebie pierwszse
Poprosze powoli i pomalu
14 paź 21:21
mat: załozmy, że
2n+1=km oraz 2n2+2n+1=kn, gdzie k>2 (bo obie są nieparzyste)
2n=km−1
2n2+2n+1=kn⇔4n2+4n+2=2kn⇔(2n)2+2*2n+2=2kn⇔(km−1)2+2*(km−1)+2=2kn
k2m2−2km+1+2km−2+2=2kn⇔k2m2+1=2kn⇔1=2kn−k2m2⇔1=k(2n−km2), k>1 sprzecznosc
14 paź 21:25
mat: niee, pomieszalem symbole, chwila
14 paź 21:26
mat: 2n+1=km oraz 2n2+2n+1=kp
...... k2m2+1=2kp⇔2=k(2p−km2), k>1 sprzecznosc
14 paź 21:27
mat: a jak cchesz wyjasnienia z pdręcznika to
d|2n2+2n+1 ⇒(mnoze razy 2) d|4n2+4n+2⇔d|(2n+1)2−1⇒d|−1 ( bo wiadomo, że d|2n+1)
14 paź 21:32
mat: a stąd d=1
14 paź 21:37
Krzysiek60: Mat . Wolalbym jednak jesli pozwolisz to z tego rozwiazania z ksiazki
Oczywiscie dziekuje CI za rozwiazanie .Zaraz sobie je przepiszse do zeszytu
Potem mam dwa nastepne dowody gdzie muszse udowodnic ze np liczby postaci
14n+3 i 21n+4 sa wzglednie pierwszse albo liczby n3+2n i n4+3n2+1 tez sa wzglednie
pierwszse
14 paź 21:38
iteRacj@:
Dobry wieczór!
U Ciebie w książce jest taki sposób, jaki podał
Adamm 378927 20:39.
Spróbuj tak rozwiązywać
NWD(14n+3, 21n+4)=
14 paź 21:44
mat: Niech d|14n+3 oraz d|21n+4
wtedy
d|42n+9 oraz d|42n+8 (pierwsze przemnozylem przez 3, drugie przez 2)
zatem d|(42n+9)−(42n+8) czyli d|1⇒d=1
14 paź 21:45
mat: tak naprawde to te oba ,,sposoby" to to samo, tylko w drugim po cichu korzystasz z pewnych
faktow
prostych, ale jednak.... pierwszy jest z definicji
14 paź 21:46
mat: niech d|n3+2n oraz d|n4+3n2+1
wtedy: d|n4+2n2 (przemnozylem razy n), zatem d|n4+3n2+1−(n4+2n2)
czyli d|n2+1, a stąd d|n3+n (znow przemnozylem przez n)
zatem d|(n3+2n)−(n3+n) czyli d|n czyli d|n2
d|n2+1 oraz d|n2 więc d|n2+1−n2 czyli d|1 ⇒d=1
14 paź 21:50
Krzysiek60: Poczekaj chwile
mat 
Dobry wieczor
iteracj@ 
d(14n+3, (21n+4−14n−3)
d(14n+3 , 7n+1) i co teraz ? mamy dwie liczby nieparzyste
14 paź 21:54
mat: NWD(14n+3,21n+4)=NWD(3*(14n+3),2*(21n+4))=NWD(42n+9,42n+8)=1
NWD dwoch kolejnych liczb wynosi 1
14 paź 21:57
mat: albo tak jak ty napisales
...=NWD(14n+3,7n+1)=NWD(14n+3,2*(7n+1))=NWD(14n+3,14n+2)=1
moglem tak bezkarnie przemnozyc przez 2, bo 14n+3 czy 7n+1 są nieparzyste więc nie dzielą sie
przez 2
14 paź 21:59
Krzysiek60: Wiesz co
mat ,ja juz chyba to lapie

Dzieki za poswiecenie
14 paź 22:01
iteRacj@: tak jak napisał mat 21:46 to są odmiany tego samego sposobu,
jednak to, co proponuję jest prostsze na początek
NWD(14n+3, 21n+4)=NWD(14n+3, (21n+4−14n−3))=
=NWD(14n+3 , 7n+1) = NWD(14n+3−7n−1, 7n+1)=
=NWD(7n+2, 7n+1)=NWD(7n+2−7n−1, 7n+1)=
=NWD(1, 7n+1)=1
14 paź 22:01
Krzysiek60: dziekuje Tobie rowniez

Pozwolisz ze dopytam Ciebie rowniez o to przy wielomianach ,chociaz
mat juz podpowiedzial
14 paź 22:06
iteRacj@: jak taka postać jest jasna, to spokojnie można już liczyć krócej, tak jak pokazuje mat
14 paź 22:12