Oblicz długość środkowej
bongocat: Dany jest ostrokątny trójkąt ABC, którego długości boków wynoszą |AB| = c, |AC|=b, |BC| = a.
Oblicz długość środkowej AD, jeżeli D є BC.
Macie jakiś pomysł jak się w ogóle zabrać do tego zadania?
14 paź 13:19
PW: Mamy, ale mamy też wrażenie, że podrzucasz zadania byśmy mieli czym się bawić, a Ciebie
rozwiązania nie interesują.
378748
Pobawię się czymś innym.
14 paź 13:28
bongocat: O kurde, przepraszam ale zupełnie zapomniałem o tym zadaniu. Po tym jak dostałem pierwszą
odpowiedź patrzyłem jeszcze na drugi dzień a potem już w ogóle tam nie zaglądałem. Jestem nowy
na tym portalu i myślałem że to zadanie już zaginęło wśród innych.
A rozwiązania mnie bardzo interesują i będę dogłębnie analizował każdą odpowiedź, w sumie to
dzięki za ten komentarz
14 paź 15:06
14 paź 15:14
bongocat: A co dokładnie oznacza "D є BC"?
14 paź 15:20
Blee:
oznacza tyle, że punkt D leży 'gdzieś' na odcinku BC
14 paź 15:21
bongocat: Nadal nie rozumiem jak mam obliczyć długość środkowej AD, skoro tu nie ma nawet napisanych
żadnych długości
14 paź 15:31
PW: Masz wyprowadzić ten wzór, który jest podany w wikipedii. Oznaczenia pewnie będą inne (tu
prowadzimy środkową z wierzchołka A), ale sens taki sam.
14 paź 15:39
bongocat: Czyli odpowiedź to po prostu "|AD| = 12√2b2 + 2c2 − a2"?
14 paź 15:45
bongocat: To dziwne trochę bo to jest 1 z 3 zadań z konkursu na który się miało aż 2h czasu na
rozwiązanie i po co w ogóle informacja, że trójkąt jest ostrokątny?
14 paź 15:49