Zadania z liczb całkowitych oraz nierówności
Analde Stroyer: | | a − b | |
Liczby naturalne a i b spełniają warunki 711 < |
| < 913 . Jaka |
| | a + b | |
jest najmniejsza
możliwa wartość b?
Proszę wyjaśnić każdy krok
13 paź 23:06
Blee:
i może jeszcze przynieść kolację na srebrnej tacy
13 paź 23:07
Blee:
1) z oczywistych względów masz a>b
| | a−b | | a+b − 2b | | 2b | |
2) |
| = |
| = 1 − |
| |
| | a+b | | a+b | | a+b | |
| | 2b | | 9 | | 2b | | 4 | | b | | 2 | |
3) 1 − |
| < |
| ... czyli |
| > |
| ... czyli |
| > |
| ... |
| | a+b | | 13 | | a+b | | 13 | | a+b | | 13 | |
| | 11 | |
czyli 13b > 2a + 2b ... czyli 11b > 2a ... czyli a < |
| b |
| | 2 | |
| | 2b | | 7 | | 2b | | 4 | | b | | 2 | |
4) 1 − |
| > |
| ... czyli |
| < |
| ... czyli |
| < |
| ... |
| | a+b | | 11 | | a+b | | 11 | | a+b | | 11 | |
| | 9 | |
czyli 11b < 2a + 2b ... czyli 9b < 2a ... czyli a > |
| b |
| | 2 | |
więc masz:
| 9 | | 11 | |
| b < a < |
| b ... czyli 4.5b < a < 5.5b |
| 2 | | 2 | |
więc już dla b = 1 wyjdzie a=5 (obie liczby naturalne)
teraz sprawdźmy czy będzie to pasować:
| 5−1 | | 4 | | 2 | | 22 | | 21 | | 7 | |
| = |
| = |
| = |
| > |
| = |
| |
| 5+1 | | 6 | | 3 | | 33 | | 33 | | 11 | |
| | 2 | | 26 | | 27 | | 9 | |
a także: |
| = |
| < |
| = |
| |
| | 3 | | 39 | | 39 | | 13 | |
koooniec
13 paź 23:14
Analde Stroyer: Wszystko się zgadza ale mam jeszcze 2 pytania
1. Jak wpadłeś na to żeby tak to rozwiązać ?
W innych odpowiedziach nawet niektórzy biorą średnią arytmetyczną
https://matematykaszkolna.pl/forum/167989.html
2. Skąd wiedziałeś ,żeby obliczać to pod a ,a nie np pod b i na końcu by było
211 a < b <
29 a?
Z góry dziękuje bardzo

Nie spodziewałem się ,że ktoś to rozwiąże
14 paź 16:48
PW: A to ty znałeś rozwiązanie i urządziłeś test dla pospólstwa?
14 paź 18:51
Analde Stroyer: Nie tylko tego rozwiązania ,które znalazłem w ogóle nie rozumiem i myślałem ,że jest błędne
14 paź 19:17
Analde Stroyer: Sry jestem dopiero w 1LO i przygotowuje się sam na indeks AGH z maty i robie sb zadania w
weekend.
I to jest jedyne ,które sprawiło mi taką trudność. Myślałem na tym chyba z 1h
14 paź 19:21
Analde Stroyer: A poza tym nigdy nie uważałbym was za pospólstwo pisząc tutaj prośbę o pomoc

.
Wystarczyło mi zobaczyć 1 strone forum (prośba o pomoc w obliczaniu całek wahadłowych przez
granice przez części xD )
Także moooocno proszę o wytłumacznie mi tego do końca 8>
Pozdro
14 paź 19:25
Adamm:
O czymś takim jak "całka wahadłowa" to jeszcze nie słyszałem
14 paź 19:27
Adamm:
Może to jakaś fizyka była
14 paź 19:28
Analde Stroyer: Z testoviriona to wziąłem
14 paź 19:35