Liczby naturalne, powtórka do matury
Namita: Liczby naturalne a i b spełniają warunki 711<a−ba+b<913. Jaka jest najmniejsza
możliwa wartość b?
18 lis 17:08
Eta:
| | 7+9 | | 11+13 | |
średnia arytmetyczna : |
| = 8 i |
| = 12 |
| | 2 | | 2 | |
to: a−b= 8
a+b=12
−−−−−−−−−
2a=20 ⇒ a=10 to b=2
18 lis 17:39
Namita: Poprawna odpowiedź to 1 (tak widnieje w odpowiedziach).
18 lis 18:15
Eta:
Rzeczywiście (nie sprawdziłam
| | 8 | | 4 | | 2 | |
no tak : |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 6 | | 3 | |
dla a−b= 8 dla a−b=4 dla a−b= 2
a+b= 12 a+b=6 a+b=3
a= 10 i b= 2 a= 5 i b=1 a∉N i b∉N
i mamy odp:
b=1 −−− najmniejsza naturalna
18 lis 18:40
Namita: Dlaczego bierzesz średnią arytmetyczną licznika i mianownika?
18 lis 19:24
Eta:
Dlatego,że chcemy znaleźć liczbę najbliższą między dwoma skrajnymi liczbami
18 lis 19:34