szybkie pytanie o nierówności wymierne
szybki : W nierównościach wymiernych kiedy x są w osi a kiedy poza osią x?
Nie rozumiem tylko tego
10 paź 22:43
Jolanta: ≥ na osi i nad
10 paź 22:45
Krzysiek60 : Zasada nr 1
Nie bredzimy .O co tobie sie rozchodzi w ogole ?
10 paź 22:45
Jolanta: > tylko nad osią
10 paź 22:46
szybki : Jak rysuję wykres nierówności wymiernej, wówczas kiedy już narysuję parabolę to jak zaznaczam
że liczby od minus nieskończonczoności i do plus nieskonczoności należą do tego wykresu. Skąd
mam to wiedzieć że takie nalezą?
10 paź 22:48
Krzysiek60 : A co to za sformuowanie Wykres nierownosci wymiernej ?
Nie zawszse wykresem takiego rownania jest parabola
Nierownosc wymierna przeksztalcamy do nierownosci wielomianowej a teraz juz latwo ja rozwiazac
Podaj przyklad
10 paź 22:56
10 paź 23:13
Jolanta:

np parabola ma miejsca zerowe x=−1 x=1
y=x
2−1
x
2−1>0
10 paź 23:14
Jolanta: To co zaznaczyłam na niebiesko to rozwiazanie dla x2−1≥0
10 paź 23:16
Jolanta: dla x2−1>0 punkty −1 i 1 muszą byc puste,poniewaz dla nich y nie jest>0 tylko y=0
10 paź 23:18
Jolanta: tamta parabola ma ramiona w dól y>0 sa nad osia czyli wewnątrz
10 paź 23:20
10 paź 23:27