określ wartość logiczną i podaj negację
studenciak: Określ wartość logiczną zdania i podaj jego negację:
1) ∀x∊R\N (x2−3x+4>0)
2) ∍x∊Z+ log2 x<0
8 paź 18:36
8 paź 19:14
studenciak: Jakoś łatwiej można to rozpisać trochę trudno zrozumieć na wolframie
8 paź 19:29
iteRacj@:
1/ x2−3x+4>0 ta nierówność jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej − to widać z wykresu,
więc jest prawdziwa również dla tych liczb rzeczywistych, które nie są liczbami naturalnymi
2/ log21=0, log22=1 i funkcja f(x)=log2 x jest rosnąca, więc dla liczb wszystkich liczb
całkowitych dodatnich przyjmuje wartości nieujemne
8 paź 19:36
studenciak: Bardziej chodzi mi o pierwszy podpunkt jak to pokazać, ten wykres albo w równaniach że dla
każdej liczby rzeczywistej, możemy to jakiś rozpisać bo obliczyłem tylko to że Δ=−7
8 paź 19:40
iteRacj@:
tak jak tutaj
93
przypadek Δ<0 i a>0
8 paź 19:52