Wzory skróconego mnożenia - skąd?
Satan: Skąd się bierze rozkład na iloczyn wyrażenia a
3 − b
3? Lub nawet a
3 + b
3. Wzór wzorem, ale
potrzebuję wytłumaczenia, by zrobić to samo dla innych przykładów o dowolnej potędze.
Znalazłem jakieś wzory, ale nie satysfakcjonuje mnie sam wzór, bo chciałbym zrozumieć, skąd
się to bierze
5 paź 17:57
xyza: nie rozumiem ; x
5 paź 18:04
a7: to się bierze z przekształcania wyrażeń algebraicznych, powiedzmy, że ktoś kiedyś zauważył, że
jak wymnoży to co we wzorze to mu ładnie wychodzi (bo wymnażasz to co w nawiasach we wzorze
) i tak się przyjęło zamieniać. Czy to Ci coś wyjaśnia?
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
5 paź 18:06
Krzysiek60: Cwiczenie
Udowodnij przez wykonanie mnozenia po prawej stronie nastepujacy wzor prawdziwy dla dowolnego
n∊Ci dowolnych a i b
an−bn= (a−b)(an−1+an−2*b+an−3*b2+,......+a*bn−2+bn−1 )
Cwiczenie
Udowodnij przez wykonanie mnozenia po prawej stronie nastepujacy wzor prawdziwy dla n
naturalnych nieparzuystych li dowolnych a i b
an+bn= (a+b)(an−1−an−2*b+...........−abn−2+bn−1)
Podsatw b=1 do 1 wzoru i rozloz x5−1 na czynniki
5 paź 18:09
5 paź 18:10
Satan: @a7 Są, są, Krzysiu podał, już je widziałem.
@Krzysiek60 No dobrze, odpuśćmy sobie genezę wzorów, bo pewnie to jeszcze za trudne dla mnie

Same wzory widziałem, ale sęk w tym, że na liście mam takie coś:
a
4 ... b
4 = (a + b) * ...
W miejsce kropek trzeba wstawić kolejno: znak i resztę iloczynu. Zakładam, że ma tam być "+",
tylko jest problem. We wzorze, w potędze są liczby nieparzyste, a tutaj mamy parzystą.
5 paź 18:24
Krzysiek60: Nie mam tutaj pomyslu na to twoje .Moze Adamm cos pomoze
jedno z cwiczen w ksiazce mam takie
rozloz na czynniki
x10+1 to tak sobie mysle zeby wykorzystac ten wzor na (+) to zrobil bym tak
x10+1= (x2)5+15
5 paź 18:34
Mila:
Dla [Krzysia]]
x10+1=(x2)5+15=
=(x2+1)*((x2)4−(x2)3+(x2)2−(x2)1+1=
=(x2+1)*(x8−x6+x4−x2+1)
Satan, napisz co chcesz rozłożyć
a4−b4
?
5 paź 18:49
Satan: @Mila Generalnie zadanie jest takie, by po lewej stronie równania uzupełnić znak działania, a
po prawej dokończyć równanie.
Równanie to: a
4 ... b
4 = (a + b) * ...
I chyba znalazłem odpowiedź. Na jakiejś stronie wyczytałem, że:
a
n − b
n = (a + b)(a
n−1 − a
n−2b + a
n−3b
2 − ... + b
n−1)
I powyższa równość zachodzi dla n parzystych. Tylko jest jakieś uzasadnienie tego? Nie lubię,
jak coś nie ma uzasadnienia

Link do strony z wzorami:
http://www.matematyka.wroc.pl/book/wzory-skr%C3%B3conego-mno%C5%BCenia
5 paź 18:58
Mila:
To można tak:
a4−b4=(a2+b2)*(a2−b2)=(a−b)*(a+b)*(a2+b2) i dalej możesz zostawić (a+b)
a pozostałe 2 czynniki wymnożyć.
Nie wiem jakie są intencje autora zadania.
5 paź 19:03
Satan: Dobra, dla parzystych wiem, jak wykombinować, kwestia rozbicia. A co w sytuacji, gdy n jest
nieparzyste i zamiast odejmowania n−tych potęg liczb, dodajemy je? Wzór jest ten sam.
5 paź 19:05
Satan: @Mila Generalnie potem mam zadanie, w którym używa się tych zabiegów, ale trzeba najpierw
załapać, jak to działa. Ja, gdy się uczę jestem problematyczny, bo szukam dziury w całym i
wręcz muszę wiedzieć, skąd się coś bierze
5 paź 19:09
Mila:
W której jesteś klasie, bo nie wiem jak Ci tłumaczyć
5 paź 19:11
Satan: @Mila Teraz zacząłem studia matematyczne

Ogółem wydaje mi się, że suma dwóch liczb o n−tej potędze, gdzie n jest nieparzyste można
zapisać jako:
a
n − (−b)
n, co jest równe a
n + b
n, ale dalej nie widzę tego
5 paź 19:16
Mila:
(a3+b3):(a+b)=a2−ab+b2
−(a3+a2b)
−−−−−−−−−−−−−−−
−a2b+b3
−( −a2b−ab2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ab2+b3
−(ab2+b3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
reszta 0
⇔(a3+b3)=(a+b)*(a2−ab+b2)
======================
5 paź 20:17
Satan: Rozumiem, że w takim wypadku na razie lepiej będzie, jak nie będę drążył tego, jak ktoś na to
wpadł

Dziękuję, narazie wystarczy
5 paź 20:27
Mila:
Skorzystaj z tego co masz w linku.
5 paź 20:32
Mila:
Poczekaj aż Adamm pojawi się na forum, to poda Ci literaturę do tych zagadnień.
5 paź 20:35
Adamm:
Do jakich zagadnień?
5 paź 20:40
Adamm:
Cóż. Nie wiem skąd się wzór bierze, ale wnioskuję że ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
5 paź 20:42
Adamm:
To znaczy, wiem skąd się bierze, ale nie wiem jak na to wpadli nasi przodkowie
5 paź 20:42