Oblicz
Lilo: [(1/4)4 + (1/2)2]2
5 paź 17:09
a7: (1/4)8+2* ((1/4)4 * (1/2)2) +(1/2)4= (1/2)16 +1/29 +(1/2)4=
= (1/2)4 *( (1/2)12 + (1/2)5+1) = 1/16 (1/4096+1/32+1)= 1/16 (1/4096+128/4096+4096/4096)=
1/16 * 4225/4096 = 4225/65536
(?)
5 paź 17:26
Lilo: Ma wyjść 7/16
5 paź 18:16
a7: sprawdziłam licząc trochę inaczej i wyszło mi to samo
5 paź 18:22
Lilo: OK dziękuję bardzo 💜
5 paź 18:33
Lilo: A jak to 4225/65536 poskracac żeby wyszło 7/16?
5 paź 18:37
a7: (1/256 +1/4)2= (65/256)2=4225/65536
teraz prościej
5 paź 18:38
a7: chyba się nie da
5 paź 18:39
Mila:
Pewnie gdzieś są wykładniki ujemne. A7 dobrze obliczyła.
5 paź 18:39
a7:
5 paź 18:40
5 paź 18:43
Mila:
Lilo nie da się skrócić:
4225=52*132
65536=216
liczby nie mają wspólnych dzielników różnych od 1.
Sprawdź zapis zadania w książce.
5 paź 18:43