proszę o rozwiązanie
Anna: ciąg (an) określony jest następującym wzorem
an = (−1)n*3n−1 gdzie n ∊ N+ i n ≤ 20
oblicz sumę a1 + a3 +a5 + ....+a19
28 wrz 18:07
iteRacj@:
1/ Spójrz na ciąg (an) jako na sumę dwóch ciągów:
ciągu o jego wyrazach nieparzystych a1+a3+a5+ ...
i ciągu o jego wyrazach nieparzystych a2+a4+a6+ ....
Zauważ, że są to ciągi geometryczne.
2/ Interesuje Cię ten pierwszy, teraz spróbuj odpowiedzieć na pytanie:
jaki jest pierwszy wyraz tego ciągu utworzonego z wyrazów nieparzystych i jaki jest jego
iloraz.
28 wrz 18:54
iteRacj@: * oczywiście: i ciągu o jego wyrazach parzystych a2+a−4+a6+ ....
28 wrz 19:01
Anna: obliczyłam
a−1 = −1
a3 = −9
q =3 ∨ q = − 3
i dalej nie wiem
28 wrz 19:06
iteRacj@:
Nazwijmy ten nowy ciąg (bn). Jego pierwszy wyraz b1 jest taki sam jak pierwszy wyraz ciągu
(an):
b1=a1= −1
Czy widzisz, że wszystkie wyrazy tego nowego ciągu będą ujemne?
28 wrz 19:20
iteRacj@: Obliczamy iloraz (a
n)
| | (−1)n+13n+1−1 | |
qa= |
| =−3 |
| | (−1)n3n−1 | |
Obliczamy iloraz ciągu (b
n), pamiętając, że co
drugi wyraz (a
n) jest nieparzysty, więc
iloraz ciągu (b
n)wynosi:
q
b=a
n*a
n=(−3)(−3)=9
Teraz oblicz, ile wyrazów ma ciąg (b
n) i podstaw do wzoru na sumę ciągu geometrycznego
279.
28 wrz 19:35
Anna: prawdę mówiąc nie wiem jak to zapisać
29 wrz 21:30
Eta:
a
1,a
3,a
5,.....,a
19
a
1= −1 a
3= −9 to q
2=9
{b
n} : −1,−9,−81,...... , −9
9 , q
b=9 , n=10
| | q10−1 | | 910−1 | |
S= b1* |
| −1* |
| = .......... |
| | q−1 | | 9−1 | |
29 wrz 22:16
Anna: dziękuję bardzo
30 wrz 09:41