matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość liczbową wyrażenia
lenaa:
x
6
− y
2
Oblicz wartość liczbową wyrażenia
dla x=3
√
2
− 1, y=
√
2
+1
8
bardzo proszę o pomoc, za tym podejrzewam kryją się wzory skróconego mnożenia
28 wrz 11:24
judy:
28 wrz 11:27
ICSP:
x
6
= (x
3
)
2
więc x
6
− y
2
= (x
3
− y)(x
3
+ y) należy obliczyć x
3
: x
3
= (3
√
2
− 1)
3
= \
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
; 5 wzór \ = 63
√
2
− 55 dalej już prosto.
28 wrz 12:29
lenaa:
dzieki!
28 wrz 13:27