iloraz
Biedne dziecko: iloraz ciągu geometrycznego an jest rowny −1. suma osiemnastu kolejnych wyrazów
jest rowna...
prosze o pomoc.
24 wrz 15:46
Krzysiek60: Na logike
Zeby q=−1 to musza byc to te same wyrazy tylko ze zmienionym znakiem np (5 , (−5) )
jesli ma byc 18 wyrazow to takich (+−) lub (− + ) musi byc 9 rozpisz sobie i zobacz co wyjdzie
24 wrz 15:51
PW: No to masz na przemian:
a1, −a1, +a1, −a1 itd.
Sie wyzeruje dla 9 takich par?
24 wrz 15:53
the foxi:
...a "po matematycznemu":
a1+a2+a3+a+4+...a17+a18=a1+a1q+a1q2+...+a1q16+a1q17=
=a1−a1+a1−a1+...+a1−a1=... ?
24 wrz 15:54
Krzysiek60: Zeby byla jasnosc
| | 5 | | −5 | |
to moze byc np q= |
| = −1 lub q= |
| = −1 dlatego napisalem (+,−) lub (−,+) |
| | −5 | | 5 | |
24 wrz 15:54
Krzysiek60: Kolega rozpisal to tak jak ma byc
24 wrz 15:56
ICSP: | | 1 − (−1)18 | | 0 | |
S18 = a1 * |
| = a1 * |
| = 0 |
| | 1 − (−1) | | 2 | |
24 wrz 15:57
PW: ICSP, stanowczo nie zgadzam się.
Biedne dziecko ma
poczuć zjawisko, a nie
mechanicznie stosować wzór.
Poza tym rozwiązanie elementarne jest zawsze lepsze niż stosujące "zaawansowaną wiedzę".
Biedne dziecko może jeszcze nie znać tego twierdzenia.
24 wrz 16:08
PW: Biedne dziecko jest jak moja pierwsza narzeczona (mówisz do niej, ale odpowiedzią jest
tylko milczenie)
377338
24 wrz 19:15