nierówność
Biedne dziecko: Jak tą nierówność rozwiązać za pomocą wprowadzenia zmiennej pomocniczej?

Da się w ogóle?
x
3+6x
2+11x+6>0
Proszę o pomoc.
6 sie 23:31
qq: nie wiem jak ze zmienną pomocniczą, ale można spróbować pogrupować np. tak:
x3 + 12x2 − 6x2 + 12x − x + 6 = 0
x3 − x + 12x2 + 12x − 6x2 + 6 = 0
x(x−1)(x+1) + 12x(x+1) − 6(x−1)(x+1) = 0
dalej już kojarzysz co robić? pomysł ogólnie wziął się stąd, że zgadnąłem sobie że
−1 zeruje tą nierówność − czyli dalej już wiedziałem że potrzebuje dostać (x+1) no i
się udało
6 sie 23:50
PW: Można zauważyć, że
(x+2)3=x3+3x2.2+3x.22+23=x3+6x2+12x+8,
a więc − po odjęciu stronami (x+2):
(x+2)3−(x+2)=x3+6x2+11x+6,
Po wprowadzeniu zmiennej pomocniczej t=x+2 mamy nierówność
t3−t>0
(1) t(t2−1)>0.
Pierwiastkami wielomianu po lewej stronie (1) są x1=−1, x2=0 i x3=1, zatem nierówność (1)
jest spełniona dla (można narysować "węża znaków")
t∊(−1,0)∪(1,∞),
czyli
x+2∊(−1,0)∪(1,∞),
x∊(−3, −2)∪(−1,∞).
7 sie 15:50
qwerty: na to nie wpadłem, bardzo fajny pomysł
7 sie 20:24