Kochani pomocy!!!!!!!
Kristal: Prośba o pomoc w zadaniu:
Maszeruje oddział żołnierzy. Głębokość szyku (odległość od pierwszego do ostatniego żołnierza)
wynosi 20 m. Od pierwszego żołnierza odbiegł pies, dobiegł do ostatniego żołnierza, zawrócił i
dobiegł znów do pierwszego.W czasie gdy pies biegał żołnierze przeszli 20 m. Jaką odległość
przebiegł pies?
24 wrz 15:19
ite: 40 metrów
24 wrz 16:18
Kristal: jak to wyliczyć
24 wrz 16:59
PW: Niech prędkość psa v
p i prędkość żołnierza v
z będą związane równością
v
p=kv
z, k>0
Zółnierze przebyli 20 m w czasie
W tym samym czasie t pies pokonał drogę
Zgadzam się więc z
ite pod warunkiem że k=2, to znaczy pies biegał dwa razy szybciej niż
szedł żołnierz.,
ale tegp nie wiemy.
Zadanie nie jest dobrze sformułowane. Jeżeli pies przebiegł tylko trasę "pierwszy żołnierz −
ostatni żoołnierz − pierwszy żołnierz", to jego droga jest równa (20−d)+(20+d)=40, i
informacja, że żołnierze przebyli 20 m jest zbędna.
Jeżeli przyjmiemy, że pies biegał "w tę i we w tę" dopóki żołnierze nie przszli 20 m, to
odpowiedź ma postać (*).
24 wrz 18:50
iteRacj@:
zdanie: "Od pierwszego żołnierza odbiegł pies, dobiegł do ostatniego żołnierza, zawrócił i
dobiegł znów do pierwszego." rozumiem własnie jako tylko trasę "pierwszy żołnierz −
ostatni żołnierz − pierwszy żołnierz" i koniec biegania!
24 wrz 18:54
PW: Poprawne rozwiązanie
Blee patrz
378170
27 wrz 12:20