Siatka znaków i równanie
Tomek: Czy mógłby ktos mi wytłumaczyć metodę siatki znaków na podstawie tego przykładu?
|x−1|+|x+3|=4
Mam z tym problem, ponieważ w pierwszym przedziale (−∞,−3) wychodzi mi x=−3, a to wyklucza go z
przedziału. Według ostatnich stron zbioru zadań odpowiedź to x∊<−3,1>.
20 wrz 19:15
Maciess: Ale jak domkniesz −3 w środkowym przedziale środkowym to zobacz co wyjdzie
20 wrz 19:24
Tomek: Wychodzi mi 0=0 czyli chyba równanie tożsamościowe. To coś zmienia?
20 wrz 19:27
Adamm:

przecież od razu widać
by suma odległości od 1 i −3 była większa od 4, to muszą być poza odcinkiem [−3. 1]
20 wrz 19:29
Maciess: Tak, to oznacza że równanie jest tożsamościowe i równanie jest spełnione dla całego tego
przedziału. Czyli −3 już w tym wypadku jest rozwiązanie. Nie ma znaczenia w którym przedziale
"domkniesz" liczbę.
20 wrz 19:31
Tomek: To miło że to widzisz, ale ja niekoniecznie. Chętnie usłyszałbym coś od super podstaw co łatwo
to pokaże.
20 wrz 19:31
Tomek: O dzięki. To wiele wyjaśnia.
20 wrz 19:32
Maciess: @Adamm Ale tu ma być równa, a nie większa
20 wrz 19:34
20 wrz 19:41
Adamm:

Gdy x bierzemy z [−3, 1], to |x+3|+|x−1|=m+n=4
wtedy mamy równość
Gdy x bierzemy spoza [−3, 1], to |x+3|+|x−1| = k+l
ale tutaj k>4, więc tym bardziej k+l>4, i nie mamy równości
20 wrz 19:42
PW: Metoda siatki znaków jest stosowana przy rozwiazywaniu nierówności, a więc odpowiedzi sie nie
doczekasz. To co tu się robi jest rozpatrywaniem równania na różnych przedziałach.
20 wrz 21:10