Rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną.
Tomek:
a) |x−1| + |x+3|= 4
b)|x+1|=2 −|x−1|
c)6−|4−x|=|2−3x|
Ktoś może rozwiązać i wytłumaczyć to krok po kroku?
17 wrz 19:29
Adamm:
|x−1|+|x+3| to suma odległości x od 1 i x od −3
najmniejsza będzie dla x∊[−3, 1], czyli gdy x jest w środku odcinka, i równa 4
17 wrz 19:32
PW: Umiem, ale tylko podpowiem.
a) Funkcja po lewej stronie znaku równości ma trzy różne definicje, zależnie od przedziału, na
którym ją rozpatrujemy.
Rozszyfruj to dla:
x∊(−∞, −3),
x∊<−3, 1),
x∊<1, ∞)
i rozwiąż trzy równania na trzech przedziałach.
17 wrz 19:35
Tomek: Załóżmy że jakoś potrafię to zrobić algebraicznie. Co z metodą graficzną?
17 wrz 19:37
PW: W moim sposobie masz trzy przepisy na funkcje liniowe na trzech przedziałach czyli tzw. funkcję
kawałkami liniową. To sią da narysować. Zobaczyć czy na poszczególnych przedziałach wykres
funkcji przecina się z prostą y=4.
17 wrz 19:41
Tomek: Czyli miejsca przecięć lub tam gdzie prosta y pokrywa się z funkcją oznacza rozwiązanie?
17 wrz 19:58
Maciess: Tak
17 wrz 20:03
Mila:

a) |x−1| + |x+3|= 4
I sposób
f(x)=|x−1|+|x+3|
a)
|x−1|=x−1 dla x≥1
|x+3|=x+3 dla x≥−3
b) x<−3 wtedy :
f(x)=−x+1+(−x−3)=−2x−2 punkty wykresu: (−4, 6),(−5, 8)
c) x∊<−3,1)
f(x)=−x+1+x+3=4
f(x)=4 funkcja stała
d) x≥1
f(x)=x−1+x+3
f(x)=2x+2 (1,4), (2, 6)
odp.
f(x)=4⇔x∊<−3,1>
================
17 wrz 20:20
Mila:

20:20 jeszcze narysować y=4
II sposób− też metoda graficzna
a)
|x−1| + |x+3|= 4
|x+3|=4−|x−1|
f(x)=|x+3|
g(x)=−|x−1|+4
f(x)=g(x) dla x∊<−3,1>
=================
17 wrz 20:26
Tomek: A jak ma się sprawa z rozwiązywaniem nierówności?
|x+2|−|x−3|>x+1
mam z tym postąpić tak jak z poprzednimi równaniami?
17 wrz 20:43
Mila:
Pisałeś, że równania potrafisz metodą algebraiczną .
Zatem nierówności trzeba rozpisać w przedziałach.
17 wrz 20:47
Jerzy:
Witaj Mila , straciłem kolor nicka, jak go odzyskać.
17 wrz 20:59
Mila:
Cześć Jerzy, daj "Twój nick" i zobaczysz co Ci powie, może jesteś wylogowany?
Zmieniłeś może przeglądarkę?
17 wrz 21:06
Tomek: To co umiem a nie dla mnie również jest tajemnicą. Mam straszne braki. Mogłabyś proszę prosze
pokazać jak rozwiązuje się takie nierówności?
17 wrz 21:20
Mila:
Za chwilę.
17 wrz 21:41
Mila:

Rozwiąż nierówność:
|x+2|−|x−3|>x+1
1)
|x+2|=x+2 dla x≥−2
|x−3|=x−3 dla x≥3
Mamy do rozważenia 3 przedziały:
a)x<−2 wtedy nierówność ma postać:
−(x+2)−(−(x−3))>x+1
−x−2+x−3>x+1
−6>x i x<−2⇔x<−6
lub
b) x∊<−2,3) wtedy nierówność ma postać:
x+2−(−x+3)>x+1
x+2+x−3>x+1⇔
x>2 i x<3
x∊(2,3)
lub
c) x≥3
x+2−(x−3)>x+1
x+2−x+3>x+1
4>x i x≥3
x∊<3,4)
d) suma (a,b,c)
x∊(−∞,−6)∪(2,4)
17 wrz 21:58
Jerzy:
Nie zmieniłem, ale na pewno nie pamiętam hasła. Jak go zresetować ?
17 wrz 22:12
Mila:
Naciśnij − hasło, potem odzyskanie hasła.
17 wrz 22:29
Jerzy:
Dziękuje
18 wrz 09:47
Mila:
Widzę Cię kolorowo
18 wrz 19:00
Jerzy:
Ja Ciebie zawsze widziałem
18 wrz 19:45