Cos
Ko: Ile to jest cos3alpha
19 wrz 20:13
PW: Zadanie pytania w sensowny sposób to też sztuka.
Czy idzie o wzór
1543 (ostatni w pierwszej kolumnie)?
19 wrz 20:25
Ko: Nie nie bardziej o rozpisanie tego jest to trudne i nie wiem jak się za takie rzeczy zabrać
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu cosa+sin2a−cos3a
19 wrz 20:30
Mila:
cosa+sin2a−cos3a=(cosα−cos3α)+sin2α=
| | α+3α | | α−3α | |
=−2sin |
| *sin |
| +sin2α= |
| | 2 | | 2 | |
=−2*sin2α*sin(−α)+sin2α=
=2sin2α*sinα+sin2α=sin(2α)*(2sinα+1)
19 wrz 20:37
20 wrz 21:12