Przedstaw
Pip: Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
Cosa+sin2a−cos3a=?
Czy mógłby ktoś zrobić do końca i wytłumaczyć? Błagam o pomoc kompletnie nie rozumiem, a
nigdzie ne potrafię znaleźć odpowiedzi
20 wrz 19:45
Eta: Za moment napiszę
20 wrz 20:18
Eta:
| | a+3a | | 3a−a | |
1/ cosa−cos3a= 2sin |
| *sin |
| = 2sin2a*sina |
| | 2 | | 2 | |
teraz
| | 1 | | π | |
2/ 2sin2a*sina+sin2a = 2sin2a(sina+ |
| ) sin |
| =1/2 |
| | 2 | | 6 | |
to:
| | a | | π | | π | | a | |
2sin2a( sina+sin(π/6)) = 2 sin2a*2sin( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| )= |
| | 2 | | 12 | | 12 | | 2 | |
| | π | | a | | π | | a | |
4sin2a*sin( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
i masz postać iloczynu
20 wrz 20:24
Eta:
Błagała, błagała ..... i ma .....
20 wrz 20:52
Pip: Dziękuję jestem bardzo wdzięczna dziękuję 💜💜💜
20 wrz 22:08
Eta:
20 wrz 23:06