Wzory skróconego mnożenia
Beata: a) (2√2−3)²+(2√2−1)(2√2+1)
17 wrz 22:25
Beata: b)(√3+2)²−(√3−5)²
17 wrz 22:27
Beata: c)5(x−4)²−3(x+1)
17 wrz 22:28
Beata: d)4(x+8)²+3(x−4)(x+4)
17 wrz 22:29
Beata: e) 3(x−2)²−4(x+5)²
17 wrz 22:31
Beata: Bardzo prosze o pomoc
17 wrz 22:33
the foxi:
a)
(a−b)2=a2−2ab+b2 oraz (a−b)(a+b)=a2−b2
(2√2−3)2
a=2√2, b=3
(2√2−3)2=(2√2)2−2*2√2*3+32=...
(2√2−1)(2√2+1)
a=2√2, b=1
(2√2−1)(2√2+1)=(2√2)2−12=...
17 wrz 22:43
the foxi:
b)
(a+b)2=a2+2ab+b2
(√3+2)2
a=√3, b=2
(√3+2)2=√32+2*√3*2+22=...
(√3−5)2
a=√3, b=5
(√3−5)2=√32−2*√3*5+52=...
17 wrz 22:45
17 wrz 22:45
Eta:
@the foxi
Nie masz co robić? i za "lenia" odrabiasz zadania?
17 wrz 22:46
the foxi:
oczywiście, że nie, pokazałem na pierwszych przykładach, jak zacząć
17 wrz 22:47
17 wrz 22:48
Beata: Lenia? Wypraszam sobie

Sama próbowałam robić te zadania ale doszłam do punktu w którym nie
wiedziałam co dalej, więc chciałam sprawdzić jak wy to rozwiążecie
17 wrz 22:52
Beata: w e) wyszło mi 7x²+28x+112, dobrze?
17 wrz 22:59
Eta:
Źle
Licz jeszcze raz.........
17 wrz 23:01
Eta:
Napisz jak liczysz ..... to wskażę błąd
17 wrz 23:02
Beata: e) 3(x−2)²−4(x+5)²=3(x²−4x+4)−4(x²+10x+25)=3x²−12x+12+4x²+40x+100=7x²+28x+112
17 wrz 23:10
Beata: w c) mi wyszło −5x−16
a w d) 7x²−208
17 wrz 23:18
Beata: w c) mialo byc −17 zamiast −16
17 wrz 23:19
Beata: w b) wyszło mi −6√3+29
17 wrz 23:39
Eta:
e) 3x2−12x+12 −4x2−10x−100 =...........
17 wrz 23:39
Eta:
c/ 5(x2−8x+16) −3(x2+2x+1) = 5x2−40x+80 −3x2−6x−3=..........
17 wrz 23:42
Eta:
b/ ( √3+2+√3−5)(√3+2−√3+5)= ........... =14√3−21
17 wrz 23:45
Eta:
w b/ ze wzoru: a2−b2=(a+b)(a−b)
gdzie a= √3+2 , b=√3−5
17 wrz 23:47
Eta:
Achch w c jest 5(x−4)2−3(x+1)? bez kwadratu?
17 wrz 23:50
Beata: a w a) wyszlo mi 2√2+15
17 wrz 23:50
Eta:
a)..... źle
Ja już idę do spania

Poproś
the foxi to Ci pomoże ( wytłumaczy)
17 wrz 23:56