Prawdopodobieństwo
Pati: W urnie jest 6 kul czerwonych i 5 niebieskich. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że w 3 losowaniach wylosujemy kulę tego samego koloru.
Da radę ktoś to zrobić

Zależy mi aby to było z tego równania gdzie jest p i q.
12 wrz 18:03
Pati:
12 wrz 18:34
iteRacj@:
czy to jest losowanie ze zwracaniem? i pytasz o zastosowanie schematu Bernoulliego (to p i q)?
12 wrz 18:38
Pati: Tak chodzi mi o schemat Bernoulliego
Chyba bez zwracania
12 wrz 18:41
iteRacj@:
Jeśli wylosowana kula jest zwracana, za każdym razem mamy takie samo prawdopodobieństwo
wylosowania kuli określonego koloru. I możemy zastosować wzór
1025.
Przyjmij za p − prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej.
| | 5 | |
Wtedy p= |
| , oblicz q=1−p. Ilość prób oznaczamy n, n=3. |
| | 11 | |
Interesują nas trzy sukcesy (k=3 wszystkie wylosowane kolejno kule są niebieskie) i trzy
porażki (k=0 wszystkie wylosowane kolejno kule są czerwone) w trzech próbach. Odpowiedzią jest
suma tych prawdopodobieństw.
P
3(3) + P
3(0)
Teraz podstaw dane do tego wzoru.
12 wrz 18:50