Silnia i kwadrat liczby całkowitej
Ania_2215: Jakby ktoś dał jakieś wskazówki była bym bardzo wdzięczna

Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których liczba
Sn = 1! + 2! + . . . + n!
jest kwadratem liczby całkowitej.
12 wrz 17:59
jc: Kiedyś chyba widziałem to zadanie. Spójrz na ostatnie cyfry.
12 wrz 18:07
12 wrz 18:07
ICSP: To oczywiście wskazówka a nie rozwiązanie.
12 wrz 18:07
Ania_2215: Dziękuję
Zobaczę może się uda dziękuję

Myślałałam właśnie nad ostatnimi cyframi i wiem że kolejne wyrazy ciągu po 4 będą miały już
tylko 9 jako cyfrę jedności
12 wrz 18:10
jc: 1! = 1
1!+2!=1+2=3
1!+2!+3!=3+6=9
1!+2!+3!+4!=9+24=33
i dalej zwasze 3. Tak nie kończy się żaden kwadrat.
12 wrz 18:26
Ania_2215: Dzięki wielkie

!
Teraz widzę skąd błąd
Liczyłam z wyprowadzonego wzoru Sn=S(n−1)+(n−1)!*n i zle policzyłam 4 wyraz ciągu i dalej już
samo poszło
12 wrz 19:24