kwadrat liczby
piotm: Udowodnij, że kwadrat liczby naturalnej w rzędzie jedności nigdy nie będzie miał liczby 3
11 wrz 19:01
Adamm:
wystarczy rozpatrzyć 9 przypadków (mniej jeśli się zna twierdzenia o resztach kwadratowych)
11 wrz 19:10
piotm: czemu 9 ? mógłbyś rozwinąć?
11 wrz 19:12
Adamm:
przepraszam, 10
mamy 10 różnych reszt z dzielenia przez 10
dla każdej z reszt otrzymujemy osobny przypadek
11 wrz 19:15
Mila:
n=10k − liczba podzielna przez 10, k∊N
(10k)2=100k2=10*(10k2) − cyfra jedności 0
n=10k+1 reszta r=1 z dzielenia przez 10
(10k+1)2=100k2+20k+1=10*(10k2+2k)+1 − cyfra jedności 1
(10k+2)2=100k2+40k+4=10*(10k2+4k)+4− cyfra jedności 4
itd
11 wrz 19:29
piotm: dziękuje bardzo za odpowiedzi
11 wrz 19:33