matematykaszkolna.pl
Współrzędne biegunowe - całka podwójna puszka_malutka: Stosując współrzędne biegunowe obliczyć całkę. ∫∫ 4−x2−y2 dxdy D = { (x|y ∊ R2: x2 + y2 ≤ 1, |y|≥3|x| }
11 wrz 17:57
kerajs: Podam obszary całkowania bo całki w tym beznadziejnym edytorze nie sposób zapisać Sa dwa obszary (dwa wycinki koła) S1: π3≤α≤3 0≤r≤1 S2: 3≤α≤3 0≤r≤1 Te ułamki też nie grzeszą elegancją.
11 wrz 18:12
the foxi: kerajs dlatego ułamki zapisuj za pomocą U, nie u coz, idealne to to nadal nie jest, ale przynajmniej coś widać. emotka
11 wrz 19:21
kerajs: Skoro uważasz że coś widać to pokaż proszę, jak zapisać całkę podwójną w granicach które podałem.. Użyłem małego u gdyż U rozwalało mi tę żałosną namiastkę układu równań w https://matematykaszkolna.pl/forum/377837.html PS Zamiast setki emotikonów może warto by pokazać kilka bardziej skomplikowanych wzorków..
11 wrz 19:34
the foxi: tutaj użycie U nic nie niszczy, wręcz ułatwia ale masz rację, aż tak (jak na to forum) skomplikowanego wzoru nie da się zapisać w ładny sposób
11 wrz 19:54
ICSP: Forum przeznaczone jest głównie dla licealistów, więc edytor również został do nich dopasowany. W liceum nie ma bardzo zaawansowanych wzorów.
11 wrz 19:59
puszka_malutka: Mam pytanie − skąd wzięły się granice całkowania? Trzeba jakoś je wyciągnąć z D? Jest na to metoda? A potem należy obliczyć całkę dla obu obszarów i dodać?
11 wrz 20:06
ICSP: "Podstawiasz podstawienie" pod warunki podane w obszarze D.
11 wrz 21:06
kerajs: x2+y2≤1 to wnętrze okregu o środku w (0,0) i promieniu 1 |y|=3|x| to dwie proste y=3x oraz y=−3x dzielą one płaszczyznę na cztery części |y|≥3|x| tę nierówność spełniają dwa z nich : górny i dolny. Część wspólna tej klepsydry i koła to dwa wycinki koła, a podane wcześniej obszary to ich opis w biegunowych Tak całkujesz po dwóch obszarach i sumujesz wyniki (lub zauważasz symetrię i wynik z całkowania po jednym obszarze mnożysz przez 2. PS Pozostaje poczekać aż ulepszycie edytor. .
11 wrz 21:22