Współrzędne biegunowe - całka podwójna
puszka_malutka: Stosując współrzędne biegunowe obliczyć całkę.
∫∫ √4−x2−y2 dxdy
D = { (x|y ∊ R2: x2 + y2 ≤ 1, |y|≥√3|x| }
11 wrz 17:57
kerajs: Podam obszary całkowania bo całki w tym beznadziejnym edytorze nie sposób zapisać
Sa dwa obszary (dwa wycinki koła)
S1:
π3≤α≤2π3
0≤r≤1
S2:
4π3≤α≤5π3
0≤r≤1
Te ułamki też nie grzeszą elegancją.
11 wrz 18:12
the foxi:
kerajs dlatego ułamki zapisuj za pomocą U, nie u
coz, idealne to to nadal nie jest, ale przynajmniej coś widać.
11 wrz 19:21
kerajs: Skoro uważasz że coś widać to pokaż proszę, jak zapisać całkę podwójną w granicach które
podałem..
Użyłem małego u gdyż U rozwalało mi tę żałosną namiastkę układu równań w
https://matematykaszkolna.pl/forum/377837.html
PS
Zamiast setki emotikonów może warto by pokazać kilka bardziej skomplikowanych wzorków..
11 wrz 19:34
the foxi:
tutaj użycie U nic nie niszczy, wręcz ułatwia
ale masz rację, aż tak (jak na to forum) skomplikowanego wzoru nie da się zapisać w ładny
sposób
11 wrz 19:54
ICSP: Forum przeznaczone jest głównie dla licealistów, więc edytor również został
do nich dopasowany. W liceum nie ma bardzo zaawansowanych wzorów.
11 wrz 19:59
puszka_malutka: Mam pytanie − skąd wzięły się granice całkowania?
Trzeba jakoś je wyciągnąć z D? Jest na to metoda?
A potem należy obliczyć całkę dla obu obszarów i dodać?
11 wrz 20:06
ICSP: "Podstawiasz podstawienie" pod warunki podane w obszarze D.
11 wrz 21:06
kerajs: x2+y2≤1
to wnętrze okregu o środku w (0,0) i promieniu 1
|y|=√3|x|
to dwie proste y=√3x oraz y=−√3x
dzielą one płaszczyznę na cztery części
|y|≥√3|x|
tę nierówność spełniają dwa z nich : górny i dolny.
Część wspólna tej klepsydry i koła to dwa wycinki koła, a podane wcześniej obszary to ich opis
w biegunowych
Tak całkujesz po dwóch obszarach i sumujesz wyniki (lub zauważasz symetrię i wynik z całkowania
po jednym obszarze mnożysz przez 2.
PS
Pozostaje poczekać aż ulepszycie edytor.
.
11 wrz 21:22