Metoda uzmienniania stałych
Zamyślony_Wiking: Mam problem z rozwiązaniem tego zadania metodą uzmienniania stałych:
y''+2y'+y= (e (−x))/(x2 + 1)
Mój tok rozwiązywania:
1. y''+2y'+y=0
2. λ2 + 2λ + 1= 0
3. Δ=0; λ=−1
4. y=C1*e(−x)
5. w klamrze
C1'*e−1=0
−C1'*e−1=(e (−x))/(x2 + 1)
po dodaniu górnej linijki do dolnej
6. 0= (e −x)/(x2 + 1)
Pomocy
11 wrz 16:22
11 wrz 16:42
Zamyślony_Wiking: ale czy wersja po pochodnych na dole też się nie wyzeruje po dodaniu się klamry?
Jeśli mógłbym prosić o dalsze rozwiązanie byłbym wdzięczny.
11 wrz 17:10
kerajs: Dostajesz układ równań:
| ⎧ | C1'e−x+C2'xe−x=0 | |
| ⎩ | C1'(−e−x)+C2'(e−x−xe−x)=1ex(x2+1) |
|
z którego wyliczasz stałe C1 i C2
PS
Koszmarny jest ten edytor. Na innych forach są dużo lepsze.
11 wrz 17:46