Metoda przewidywań - równania.
puszka_malutka: Stosując metodę przewidywań rozwiązać równanie:
y'' − 3y' + 2y = 2e
x − 5 sin x
Bardzo proszę o rozpisanie tego krok po kroku, dopiero się tego uczę i bardzo łatwo się sama
gubię przy tych zadaniach.
Czy tą samą metodą da się rozwiązać poniższy przykład? Wyglądają bardzo podobnie.
| | (ln x)2 | |
y'' + 2y' + y = 4e−x |
| |
| | x | |
11 wrz 13:02
Adamm:
y'' − 3y' + 2y = 0
t2−3t+2 = 0 ⇒ t=1 lub t=2
y = C1ex+C2e2x
y = C1ex+C2e2x+Asinx+Bcosx+Dxex
Asinx+Bcosx bo mamy −5sinx
Dxex bo mamy 2ex, a ex już jest w równaniu jednorodnym (dlatego domnażamy x)
11 wrz 13:11
Adamm: podstawiasz pod równanie i wyznaczasz A, B, D
11 wrz 13:11
kerajs: r2−3r+2=0
r=1∨r=−2
yo=C1ex+c2e−2x
yp=Axex+B\sin x+C \cos x
yp'=A(ex+xex)+B\cos x−C \sin x
yp'=A(2ex+xex)−B\sin x−C \cos x
(A(2ex+xex)−B\sin x−C \cos x)−3(A(ex+xex)+B\cos x−C \sin x)+2(Axex+B\sin x+C \cos
x)=2ex−5\sin x
Wystarczy teraz porównać współczynniki przy takich samych wyrazach po obu stronach równania, i
z uzyskanego układu wyliczyć stałe ABC
W drugim równaniu nie można przewidywać całki szczególnej.
Równanie niejednorodne rozwiązujesz uzmienniając stałe.
11 wrz 13:16
Adamm:
wystarczy scałkować
11 wrz 13:43
Mariusz:
kerajs wreszcie znalazłeś forum z którego podesłałem ci całkę której
Wolfram nie potrafił policzyć mimo iż pierwotna była wyrażona
za pomocą skończonej liczby funkcji elementarnych a aby ją znaleźć
wystarczyło zastosować takie tricki jak dodanie zera do funkcji podcałkowej
czy pomnożenie funkcji podcałkowej przez jedynkę
12 wrz 11:02
kerajs:
A ja sądziłem Mariusz to mariuszm. Nie spodziewałem się że to Edward R. z Krakowa.
Co do tamtej całki, to zniechęciłem się, skoro od razu jej nie rozwiązałem. Może jak trochę
ogarnę rzeczywistość wokół siebie to do niej wrócę, albo i nie..
Pozdrawiam. J.
15 wrz 15:18