Prawdopodobieństwo warunkowe
Kowalsky: Witam. Mam problem z jednym zadankiem z prawdopodobieństwa. Zależałoby mi na
zrozumieniu metodyki rozwiązania tego zadania.
Strzelec A trafia w cel z p−stwem 2/3, strzelec B − z p−stwem 3/4. Za każdym razem strzelcy
rzucają symetryczną monetą; gdy wypadnie orzeł strzela A, gdy reszka− strzela strzelec B.
Oddano 4 strzały.
a) jakie jest p−stwo, że cel został trafiony więcej niż 2 razy?
b) jakie jest p−stwo, że strzelał tylko A jeśli wiemy, że cel został trafiony 4 razy?
11 wrz 12:54
kerajs: Zrób drzewko (a przynajmniej gałęzie sprzyjające) i z niego odczytaj szukane
prawdopodobieństwa.
11 wrz 13:18
Kowalsky: Dziękuję za odpowiedź. Mimo tego nie jestem w stanie wykonać tego zadania :v
11 wrz 20:09
Pytający:
a)
| | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | 17 | |
P(trafienie w pojedynczej próbie)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | | 24 | |
| | 17 | | 7 | |
P(pudło w pojedynczej próbie)=1− |
| = |
| |
| | 24 | | 24 | |
P(cel trafiony więcej niż 2 razy)=P(cel trafiony 3 razy)+P(cel trafiony 4 razy)=
| | | | 17 | | 7 | | | | 17 | | 7 | |
= | ( |
| )3( |
| )1+ | ( |
| )4( |
| |
| | | 24 | | 24 | | | 24 | | 24 | |
b)
C // strzelał tylko A
D // cel został trafiony 4 razy
C∩D // strzelał tylko A i cel został trafiony 4 razy
P(C|D) // p−stwo, że strzelał tylko A pod warunkiem, że cel został trafiony 4 razy
| | P(C∩D) | | | | 8 | |
P(C|D)= |
| = |
| =( |
| )4 |
| | P(D) | | | | 17 | |
11 wrz 20:29