Prawdopodobieństwo
prawdopodobienstwo : Hej,
jak podejść do takiego zadania :
jakie jest prawdopodobieństwo, ze 2 z 8 osób urodziły się w poniedziałek ?
z góry dzięki
27 sie 22:14
prawdopodobienstwo : Hej,
ma ktoś jakąś podpowiedź , będą bardzo wdzięczny?
27 sie 23:02
iteRacj@:
podpowiedź − schemat Bernoulliego
1025
| | 1 | |
p = |
| − prawdopodobieństwo, że ktoś urodził się w poniedziałek |
| | 7 | |
| | 6 | |
q = |
| − prawdopodobieństwo, że ktoś urodził się w innym dniu tygodnia |
| | 7 | |
n = 8
k = 2
| | | | 1 | | 6 | |
Pn(k) = | ( |
| )2 ( |
| )8−2 |
| | | 7 | | 7 | |
28 sie 07:34