Prosze o rozwiazanie tego zdanka
Dawid: Rozważmy dwie proste L1, L2 odpowiednio o równaniach y=0, y+x=0. Niech M oznacza zbiór tych
punktów, których odległość od prostej L2 jest dwa razy mniejsza od odległości od prostej L1.
Zbiór M składa się z dwóch prostych. Wskaż wszystkie te proste, które zawierają się w zbiorze
M
27 sie 14:17
Blee:
Na pewno jest 'dwa razy mniejsza' ? Jeżeli tak to ... nie istnieje ani jedna taka prosta, która
zawiera się w zbiorze rozwiązań
27 sie 14:30
Dawid: takie sa odpowiedzi A. y=
√2*x/1−
√2 B. y=−
√2*x/1+
√2 C. y=2x/3 D. y=(
√2+1)*x
Może być kilka poprawnych odpowiedzi. A treść jest dobra
27 sie 14:36
ite:

może w ten sposób szukać...
27 sie 15:04
ite:
właśnie zauważyłam, że na moim rysunku
L1 ma wzór x=0

rysunek do niczego, ale pomysł może się przydać
27 sie 15:12
PW: Ale narysowałaś odległości od prostej x=0 zamiast y=0.
27 sie 15:13
PW: Nic nie mówiłem
27 sie 15:14
ite:
dopiero się uczę...
27 sie 15:21
ite:

szukamy równania
prostej L3 utworzonej przez punkty spełniające warunek
2*O
2=O
1
odległość
P(xo,yo) od prostej L
1: y=0
O
1 = |y
o|
odległość
P(xo,yo) od prostej L
2: x+y=0
stąd
|y
o| =
√2*|x
o+y
o|
27 sie 16:14
iteRacj@:
Rozwiązaniem równania są dwie proste:
| | √2*x | | −√2*x | |
y= |
| oraz y= |
| |
| | 1−√2 | | 1+√2 | |
i one tworzą zbiór M .
27 sie 21:58