bpzf
aga: BADANIE PRZEBIEGU ZMIENNOŚCI FUNKCJI
1. Dziedzina: R
2. Miejsca zerowe: x=4 lub x=(−4) lub x=(−1)
3. Punkt przecięcia z osią oY: f(0)= (−16)
4. Funkcja nie jest parzysta. Nie jest też nieparzysta.
5. Granice na krańcach dziedziny: lim x−> −oo = −oo lim x−> oo = +oo
6. Przedziały monotoniczności: Funkcja f(x) rośnie w (−oo, −8/3), maleje w (−8/3, 2) i rośnie w
(2, oo).
7. Ekstrema: Funkcja f(x) rośnie w (−oo, −8/3), osiąga maksimum y=400/27, maleje w (−8/3, 2),
osiąga minimum y=(−36) i rośnie w (2, oo).
8. Przedzialy wkleslosci i wypuklosci: Wykres funkcji jest wklęsły w (−oo, −1/3) i wypukły w
(−1/3, +oo).
9. Punkty przegięcia: Wykres funkcji jest wklęsły w (−oo, −1/3), ma punkt przegięcia w x= −1/3
i jest wypukły w (−1/3, +oo).
10. Asymptoty: Nie ma.
Potrzebuję osoby, która pomoże mi wypełnić tabelkę przebiegu zmienności funkcji.
Chce w taki sam sposób jak jest w 1 załączniku.

Jak ktoś chce pomóc, ale inaczej, to nie pisać, bo i tak z tego nie skorzystam.
A i to co jest już wpisane ołówkiem przy x, to nie wiem, czy to jest dobrze wpisane, więc
proszę o całą tabelkę.
Z góry dziękuję.
https://pl-static.z-dn.net/files/d06/0c9076d8c3e896e6c879015030336461.png
https://pl-static.z-dn.net/files/d75/5fb79a5f2838d5866b0883202724244a.jpg
15 sie 21:50
Adamm:
wypisz jakie masz miejsca zerowe, punkty przegięcia, maksima, minima
potem posegreguj rosnąco, i zaznacz kolejno tak jak w tabelce
najpierw przedział, potem punkt, znów przedział, punkt, ...
No i potem trzeba tylko wpisać znaki f'(x) i f''(x), wartość f(x), no i zaznaczyć co do za
punkty na dole
15 sie 22:46
aga: tyle to ja też wiem
15 sie 22:50
Adamm: no więc w czym problem
15 sie 22:57
aga: W zalączniku napisalam przedzialy (5), ale one sie nie lączą tak (fajnie) jak w gotowym
przykladzie w zalaczniku
15 sie 23:02
aga: Już sobie sama poradziłam, bez pomocy tego beznadziejnego forum.
16 sie 15:30
Adamm:
Ludzie jak ty − nic nowego
Spadaj na drzewo
16 sie 16:19
PW: aga specjalizuje się w chamskich komentarzach, np.
371627. Proponuję już nie
reagować na jej stękania − nic jej nie wychodzi oprócz głupawych odzywek.
16 sie 19:49