tożsamość
agnieszkaa: wykaż, że dla każdego kąta x prawdziwa jest równość:
4(sin6x+cos6x)=1+3cos2x
15 mar 03:06
Blee:
powyższa równość nie jest prawdziwa dla KAŻDEGO x.
| | 1 | | √3 | | √3 | |
4*( ( |
| )6 + ( |
| )6) ?=? 1 + 3*( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 + 27 | | 3 | |
4* |
| ?=? 1 + 3* |
| |
| | 64 | | 4 | |
no chyba raczej nie ... nie sądzisz

Na przyszłość radzę poprawnie przepisywać zadania.
15 mar 08:27
agnieszkaa: Blee przepraszam, jest źle przepisane
Prawa strona powinna być
1+3cos22x
Dziekuje
15 mar 10:05
PW: Za kare nietypowe rozwiazanie.
Niech
L(x)=4(sin6xcos6x), wówczas
L'(x)=24(sin5xcosx−cos5xsinx)=24sinxcosx(sin4x−cos4x)=
=12sin(2x)(sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x)=12sin(2x)(sin2x−cos2x).
Niech P(x)=1+3cos2x), wówczas
P'(x)=6cos(2x)(−sin(2x)).2=12sin(2x)(−cos(2x))=12sin(2x)(sin2x−cos2x).
Widać, ze funkcje L i P mają równe pochodne dla wszystkich x∊R.
Jaki wniosek można wyciągnąć o funkcjach L i P?
15 mar 10:38
Blee:
stosujemy wzór skróconego mnożenia:
a3 + b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
gdzie:
a = sin2x
b = cos2x
L = 4(sin6x + cos6x) = 4(sin2x + cos2x)(sin4x − sin2xcos2x + cos4x) =
= 4*1*(sin4x + 2sin2xcos2x + cos4x − 3sin2xcos2x) =
= 4( (sin2x + cos2x)2 − 3sin2xcos2x) =
= 4 − 12sin2xcos2x =
= 4 − 3(2sinxcosx)2 =
= 4 − 3sin2(2x) = 1 + 3cos2(2x) = P
15 mar 10:40
aga:
... a może wypowie sie jeszcze ktoś mądrzejszy od PW
Przecież funkcje różniące się o stałą tez mają równe pochodne
15 mar 11:23
PW: A dziękuję Ci, aga, za recenzję. Zamiast pomyśleć co tam napisałem czerwonymi literami
(nawet byłaś bliska sensu), walisz z grubej rury. Nie chcesz − nie będą Ci pomagał.
Zastanawiające jest − skąd tyle chamstwa w stosunku do osoby pomagającej bezinteresownie?
15 mar 11:28
agnieszkaa: Dziękuje bardzo, a szczególnie "Blee"
Wyjaśniam, że aga to nie ja
15 mar 12:35