...
Pata: https://matematykaszkolna.pl/forum/377377.html
Teraz muszę zbadać czy na zbiorze [−2,2] / X funkcja f jest ciagla jednostajnie
X − zbiór punktów nieciągłości
ukosnik powinien byc w druga strone xd
Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje : )
10 sie 15:43
Blee:
Udowodnic mialas analogiczne zadanie i zostalo Co to rozwiazane, wiec w czym masz problem?
10 sie 16:46
Pata: Nie umiesz pomoc w zbadaniu czy funkcja f jest jednostajnie ciagła, wiec sie nie udzielaj, jak
nie pomagasz.
10 sie 16:52
Adamm:
załóżmy że dla każdego ε>0, istnieje niezależna od x i y δ>0, taka że
|x−y|<δ ⇒ |f(x)−f(y)|<ε
jako y weźmy 1>min[1/3, δ/3]>0
jako x weźmy −1<−min[1/3, δ/3]<0
|x−y| = 2min[1/3, δ/3] ≤ 2δ/3 < δ
f(x) = −1
f(y) = 0
|f(x)−f(y)| = 1 < ε
oczywiście tak nie może być dla np. ε=1/2, funkcja nie jest jednostajnie ciągła
10 sie 17:00
Adamm:
sorry, to było raczej dla [x]
dla [3x+1], zmodyfikuj odpowiednio dowód
10 sie 17:06
Pata: dziekuje
10 sie 18:03