...
Pata: PROSZĘ O POMOC, BO JUŻ NIE DAJE RADY Z TYM ZADANIEM.
f: [−2,2]−−−>R f(x)=[3x+1]
JAKI BĘDZIE ZBIÓR PUNKTÓW NIECIĄGŁOŚCI?
10 sie 00:04
kochanus_niepospolitus:
{−1, 0, 1, 2}
10 sie 08:44
Adamm:
to jest zbiór liczb postaci k/3 dla całkowitego k, bo masz złożenie cechy,
której punkty nieciągłości to liczby całkowite, i funkcji liniowej
czyli
{−2, −5/3, −4/3, −1, −2/3, −1/3, 0, 1/3, 2/3, 1, 4/3, 5/3, 2} to nasz zbiór
10 sie 10:32
Pata: Jak to się wyznacza te liczby?
10 sie 11:14
Pata: f: [−2,2]−−−>R, f(x)=[3x+1]
zbiór punktów nieciągłości:
3x+1 ∈ Z ⇔ 3x ∈ Z x=n3 , n ∈ Z nieciągła
f(x)=[x]
g(x)=3x+1
f(g(x))
ciągła na R\{ n3 , n∈ Z }
x0 = n3
x∈( n3 − 16 , n3 + 16 )
lim − [3x+1] = n
x−> n/3
lim + [3x+1] = n+1
x−> n/3
granice nie są równe
10 sie 11:59
Pata: Juz wiem jak sie wyznacza dziekuje : )
10 sie 15:36