Wykaż, że funkcja jest okresowa
D4n1s0: Funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 7.
Wykaż, że funkcja f jest funkcją okresową a jej okresem podstawowym jest liczba 7.
Mam:
Liczba 7k, gdzie k ∊ C, jest liczbą całkowitą, więc dla x, x ∊ C, liczba x + 7k również jest
liczbą całkowitą, a więc będzie należeć do dziedziny tej funkcji.
https://matematykaszkolna.pl/forum/205892.html
Wyjaśni mi ktoś skąd wziął się ten wzór i jak go samemu "ułożyć"
np. dla funkcji która każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby
przez 4?
7 sie 16:13
Blee:
| | c | | c | |
[ |
| ] <−−− liczba całkowita z |
| |
| | 7 | | 7 | |
| | c | |
7*[ |
| ] <−−− największa liczba całkowita podzielna przez 7, ale nie większa niż c |
| | 7 | |
| | c | |
c − 7*[ |
| ] <−−− reszta z dzielenia c przez 7 |
| | 7 | |
7 sie 16:29
Blee:
każdą liczbę całkowitą c można zapisać w postaci:
c = a*7 + r ; gdzie a i r są całkowite i 0≤r<7
wtedy:
| | c | |
c − 7*[ |
| ] = 7a + r − 7a = r |
| | 7 | |
7 sie 16:35
Adamm:
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 − to wartości f(x) dla x=0, 1, 2, 3, 4, 5, 6
więc musi mieć okres ≥7
i faktycznie, f(x)=f(x+7), bo
x=7k+f(x), dla pewnego całkowitego k
to
x+7=7(k+1)+f(x)
i wtedy z definicji, f(x)=f(x+7)
7 sie 16:49
D4n1s0: Skąd to wyrażenie x=7k+f(x) i to (k+1)?
7 sie 17:30
Adamm:
f(x) to z definicji taka liczba całkowita, że 0≤f(x)<7, i x=7k+f(x) dla pewnej liczby
całkowitej k
7 sie 17:37