pomocy
siedem: funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 7.
a) Wykaż, że funkcja f jest funkcją okresową, a jej okresem podstawowym jest liczba 7
b) Wyznacz wszystkie miejsca zerowe
6 cze 21:13
siedem: bardzo prosze o pomoc, albo wytłumaczenie
6 cze 21:21
vitek1980: możliwe reszty z dzielenia przez 7 to liczby 0,1,2,3,4,5,6 − wartości funkcji f
reszta = 0 gdy liczba jest podzielna przez 7
więc odp do b) będzie x = 7k, k∊C
6 cze 21:24
krystek: 0⇒0
1⇒1
2⇒2
3⇒3
7⇒0
8⇒1
9⇒2
14⇒0
15⇒1 itd . Pomyśl
6 cze 21:25
siedem: tak, miejsca zerowe mniej więcej umiem, ale chodzi mi najbardziej o wykazanie że jest to
funkcja okresowa, nie wiem za bardzo jak odnieść to do definicji....
6 cze 21:32
vitek1980: wydaje się, że z tego, co krystek napisał można wysunąć wniosek, że istnieje okres T taki, że
f(x)=f(x+T) i wynosi 7
6 cze 21:40
Bogdan:
Proponuję najpierw zapisać wzór tej funkcji oznaczając jej argument literką np. c, c∊C.
Potem dość łatwo będzie można wykazać prawdziwość f(c) = f(c + 7)
6 cze 21:57
Bogdan:
| | c | |
Podaję wzór funkcji: f(c) = c − 7*[ |
| ] |
| | 7 | |
| | 2 | |
Zapis [x] oznacza część całkowitą liczby x, np.: [2,3] = 2, [−3 |
| ] = −4, itd. |
| | 5 | |
Zachodzi zależność: [x + k] = [x] + k dla k∊C
| | c + 7 | | c | | c | |
f(c + 7) = c + 7 − 7*[ |
| ] = c + 7 − 7*[ |
| + 1] = c + 7 − 7*([ |
| ] + 1) = |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | c | | c | |
= c + 7 − 7*[ |
| ] − 7 = c − 7*[ |
| ] = f(c) ⇒ f(c + 7) = f(c) |
| | 7 | | 7 | |
6 cze 22:13