wz
y: Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m równanie x2 + (m+1)x − m − 6 = 0 ma tylko
całkowite pierwiastki.
Znam sposób rozwiązania z delty. Dotarłem jednak do innego rozwiązania. We wskazówce do niego
napisane jest: zauważ, że jednym z rozwiązań równania jest 2.
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć skąd to 2?
1 sie 08:55
Saizou :
nie jest to prawda, bo dla m=−1 (m jest dowolne i całkowite)
mamy
x2−5=0
x=+/− √5 a to nie jest liczba całkowita
1 sie 09:28
Blee:
A 2 bedzie pierwiastkiem tylko gdy m=0
1 sie 09:46
1 sie 19:33
PW: Tylko że
30936 pokazuje rozwiązanie równania
x
2+(m+1)x−m−
2=0.
1 sie 21:17
Mila:
Tak, podejrzewam, że źle podał treść.

Pozdrawiam.
1 sie 22:09
y: Treść jest poprawna. Jest to zadanie ze zbioru Kiełbasy.
2 sie 11:46
y: Zadanie 306 z pierwszej części. Jest tam −6, a nie −2.
2 sie 11:47
Jerzy:
Zatem trudno udowodnić coś, co jest nieprawdą ( patrz 9:28)
2 sie 11:52
ford:
z tym zauważeniem że jednym z rozwiązań jest 2 chodzi o to, że jeśli podstawisz x=2 do równania
x2+(m+1)x−m−2=0 to otrzymasz tożsamość, tzn. 0=0.
2 sie 11:53
ford:
raczej do równania x2+(m+1)x−2m−2=0
2 sie 11:55
ford:
x2+(m+1)x−2m−6=0 chciałem napisać
2 sie 11:56
iteRacj@:
@
y w moim egzemplarzu to zadanie ma dokładnie taką treść jak napisał
ford o 11:56

@
ford czy jesteś autorem tego zbioru?
2 sie 19:51
Mila:
Zgadza się :
x
2+(m+1)x−2m−6=0
1)
Δ=(m+1)
2+4*(2m+6)=m
2+10m+25=(m+5)
2
√Δ=|m+5|⇔
|m+5|=m+5 dla m≥−5
lub
|m+5|=−m−5 dla m<−5
| | −m−1+m+5 | | −m−1−m−5 | |
x= |
| =2∊C lub x= |
| =−m−3∊C |
| | 2 | | 2 | |
lub
......
to już sam zrób
2) wg wskazówki:
Jeżeli zauważysz, że x=2 jest rozwiązaniem, to z wzorów Viete'a
zatem jeśli
2*x
2=−2m−6⇔x
2=−m−3∊C
2 sie 21:25
ford:
nie, nie jestem autorem tego zbioru

próbowałem się domyślić jak mogło wyglądać to zadanie, żeby zastosować do niego metodę "zauważ
że jednym z rozwiązań jest 2"
4 sie 13:21
iteRacj@:

jasne
4 sie 14:09