moc zbioru
iteRacj@:
Czy zbiór ma moc continuum?
1/ {(x, y) : x∊ℛ ∧ y∊ℛ ∧ x2 = 4} prawda
2/ {(x, y) : x∊ℛ ∧ y∊ℚ ∧ x2 = 4} fałsz
Jeśli ktoś ma chwilę, to proszę o sprawdzenie moich odpowiedzi.
28 lip 17:45
Saizou :
Jest okej

pierwsze to zbiór punktów (+/− 2; y) i y∊R (czyli dwie proste)
drugie to zbiór punktów (+/−2; y) i y∊Q (czyli z prostych wybieramy tylko współrzędne wymierne)
28 lip 17:49
iteRacj@: dziękuję!
28 lip 19:29
iteRacj@:
I jeszcze jedna prośba o sprawdzenie odpowiedzi:
Czy zbiór wszystkich liczb postaci a√2+b, gdzie a i b są liczbami całkowitymi jest
równoliczny ze zbiorem wszystkich liczb niewymiernych?
Nie, ponieważ pierwszy jest równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych, a drugi ze zbiorem liczb
rzeczywistych.
28 lip 19:47
Saizou :
Jeszcze uargumentuj, dlaczego zbiór A={x=a√2+b: a,b∊Z} jest równoliczny ze zbiorem liczb
naturalnych.
28 lip 19:59
iteRacj@: Iloczyn kartezjański skończenie wielu zbiorów przeliczalnych jest przeliczalny. Wystarczy?
28 lip 20:05
Saizou :
Pokaż ten iloczyn kartezjański i będzie gites
28 lip 20:09
Adamm:
Nie, to nie jest iloczyn kartezjański
|N|≤|A|≤|N2| ⇒ |A|=|N|
pierwsza nierówność, bo jest podzbiorem
druga, bo każdej liczbie a√2+b przypiszemy punkt (a, b)
28 lip 20:11
Saizou :
Adamm dlatego właśnie chciałem, aby
iteRacj@ pokazał/pokazała ten iloczyn
kartezjański
28 lip 20:16
iteRacj@:
czyli to nie jest iloczyn kartezjański ℤxℤ ?
28 lip 20:24
Adamm:
zbiór ZxZ to zbiór par postaci (a, b) gdzie a i b są całkowite
nasz zbiór A to zbiór liczb postaci a√2+b, gdzie a i b są całkowite
pomimo że podobne, to 2 różne zbiory
28 lip 20:26
Adamm:
W sumie to tam powinno być
|N|≤|A|≤|Z2|=|N|
28 lip 20:27
Adamm:
Jak narysujesz sobie układ współrzędnych, i zaznaczysz kropkami te punkty, w których
obie współrzędne są całkowite, to będziesz mieć ZxZ
zbiór A nie leży na płaszczyźnie, on leży na prostej
składa się z 1, √2, i ich kombinacji liniowych
dałem tam nierówność zamiast równości, bo żeby wykazać że zachodzi równość, trzeba byłoby
popracować z tym że (a, b) → a+b√2 jest bijekcją
28 lip 20:35
iteRacj@: Dziękuję Wam obu za odpowiedzi.
Możesz Adamm spojrzeć, czy moja odpowiedź z 22:43 w wątku
377242 jest poprawna?
28 lip 20:38